Четвъртък, 17 Септември 2015 16:42
Оценете статията
(4 оценки)

Лиляна Георгиева – вдъхновяваща, смела, нетрадиционна, жена даваща посока и ориентир.

 

Здравей, Лили, каква мислиш е асоциацията за теб, която хората имат, когато чуят твоето име?


Мога да ти отговоря много точно, защото съм питала, и то различни хора, от различни среди, които нямат нищо общо един с друг. Повечето ме описаха като смела, нетрадиционна, жена даваща посока и ориентир, както и вдъхновяваща. Почти всички казаха, че съм открита, но докато за някои това беше силна страна, за други беше недостатък.

 

Какво е (и не е) личната марка?


Когато чуеш или прочетеш нечие име, какво чувство възниква в теб? Най-често се появява чувство, но може да е и образ, дума и израз. Личната марка не е лого или търговска марка, а това, което излъчваме навън (по много различни начини) и впечатлението, което оставяме за себе си в другите – емоция, образ, думи или комбинация от тeзи неща.


Един от основните принципи на личната марка е автентичността. Дори и някой да създаде лична марка, с която да се представя за различен човек от това, което всъщност е, рано или късно фалшът се проявява и „лъсва“ истинската личност на човека. Донякъде автентичността се изразява в това да си истински, земен. Да можеш хем да излъчваш вдъхновение, сила, смелост, хем да имаш и своите страхове и моменти на несигурност.


Имам клиентки, които са много способни, с много квалификации и опит, но са неуверени, подценяващи се и неосъзнаващи качествата и силните си страни. Това се получава, защото робуват на перфекционизма си и винаги вдигат летвата прекалено на високо. С тези жени работим освен за по-голяма увереност и по-малък перфекционизъм, и върху развитие на личната им марка, за да постигнат успеха, който заслужават.

 

Коя е Лиляна Георгиева, жената зад професионалиста?


Лили жената е и Лили професионалиста, със своите моменти на сила и слабост. Обичам да спортувам и да съм в отлична психо-физическа форма, обичам да бъда със семейството си, разходките сред природата, срещите с интересни хора.

 

Какво те вдъхновява или мотивира и защо правиш това, което правиш?

 

Мотивира ме това да бъда дейна и активна, защото това ще ми даде енергия да стана утре и вдругиден, заредена и готова за следващото предизвикателство. Моят ‘наркотик’ е това да действам в посоката, която съм си начертала.


Мотивира ме вярата, че това, което правя, и човекът, който съм, помага на другите хора по някакъв начин.


Мотивира ме и ангажимента към хората, отговорността, която съм поела и...това да не се изложа.


Мотивира ме примера, който давам на детето си, мотивира ме идеята да бъда достоен партньор на мъжа ми, който също се развива в посоките, важни за него.

 

 

Какво те разочарова?


Разочарованието е въпрос на избор, както и вдъхновението и щастието, всичко е въпрос на избор. Аз се старая да не избирам да се чувствам разочарована, защото тази емоция не ми носи енергията, от която имам нужда.

 

Как успяваш да балансираш между многообразните роли, които съвместяваш в живота си в момента – на майка, на работеща жена, на съпруга и на жена?

 

Смея да твърдя, че за мен балансът не се състои просто в разпределянето на моето време между всички важни роли в живота ми, а по-скоро да дам най-доброто от себе си, да донеса стойност на всички важни за мен хора. Например, ако съм със сина си, стремя се да прекарам качествено време с него, а ако работя целя ефективност, продуктивност, организация, премахване на лоши навици. От една страна гоня да съм организирана и ефективна, защото това е важно за резултатите, които постигам, от друга страна, когато се чувствам от вътре добре, енергична, харесваща се, обичаща се, и заобиколена от подкрепящи ме хора, цялата тази симбиоза ми помага да имам хармония в самата мен.


Искам да добавя, че баланса между ролите ми е също и въпрос на уговорка. С мъжа ми сме се договорили да имаме един ден седмично за нас, дори детето ми знае, че когато спортувам може да е до мен и да опитва същите неща, но тогава спортуваме, не играем и т.н. Естествено, най-важна е уговорката със самата мен, че аз ще си дам точно това, от което имам нужда, ако може да не е за сметка на другите.

 

Кои са най-големите предизвикателства в живота ти?


В момента, не че няма предизвикателства в живота ми, но те са много позитивни. Преди време съм имала и доста негавни предизвикателства, които ако не бях преминала нямаше да стигна до тук.


Моите предизвикателства са били да се приемам такава, каквато съм, да приемам, че моите нужди са нормални и че е естествено да отделям внимание и на себе си (след като станах майка). Други предизвикателства, чисто личностни - да бъда уверена, да се отстоявам, да казвам това, което мисля, да не се ядосвам, когато другите не приемат моето мнение...


Голямо предизвикателство за мен беше, че дълго време се опитвах да постигам конкретни цели особено в професионален план, които са наложени от обществото. Например, като станеш част от една компания и работиш дълго време за нея, е нормално да растеш нагоре, но на мен това никога не ми е било важно. Смятах, че задължително трябва да работя в екип, в офис, с определено работно време. Лично за мен беше голямо предизвикателство да повярвам на вътрешния си глас, който казваше: „Това, че ти харесва да помагаш на хората кариерно и да ги подкрепяш, е твоето призвание“. Аз усещах, че всичко това е вярно, защото моята първа работа беше на учител, да предавам познание и вдъхновение и аз още тогава разбрах, че това ми носи огромно удовлетворение. Въпреки всичко изпробвах куп други неща, за което, всъщност, съм много благодарна, и повечето са ми харесвали, но един ден бях готова да чуя вътрешния си глас, а не външните.

 

От визитката ти става ясно, че си кариерен консултант. Би ли ни споделила от личния ти опит кои качества е особено важно да развием в себе си, за да си намерим най-подходящата за нас работа?


Важно е да се научим да поемаме отговорност, за живота си като цяло, но и конкретно на позицията, която ще изпълняваме.


Добре е да развиваме проактивността си, тоест да случваме нещата, не да чакаме да ни се случат, и да не се нуждаем постоянно някой да ни мотивира отвън.


Отстояването на собственото мнение също е много важно.


Да съумяваме да видим цялостната картина, първо за живота си, и да видим къде в него се намира работата. Но и да видим цялостната картина в работен план, къде по веригата е нашата длъжност, как взаимодейства с другите звена по веригата, с каква цел я има.


Важни качества са също харизматичността, добрата самооценка и увереността.

 

Според теб в България има ли квалифицирани кадри?


Много зависи за какъв бранш става въпрос. Факт е, че много хора избират да работят в чужбина, но смятам, че сме започнали да използваме това като оправдание, че няма читави хора.


Има компании, които се развиват в някоя строго профилирана сфера и при тях има недостиг на ключови служители, притежаващи определена квалификация, например заварчици. Аз бих посъветвала компаниите, ако им липсват подготвени хора за ключови позиции, да си ги създадат. Например, може да се свържат с близкото училище с технически профил, да обучат децата, които показват потенциал и мотивация, след което да им предложат работа. Повечето от тях сигурно ще останат в компанията, защото вече ще се чувстват част от нея.

 

Кои са най-често срещаните грешки, които един кандидат допуска, когато кандидатства за мечтаната от него работа?

 

Да не познаваме добре силните си страни и когато кандидатстваме, да не ги изтъкнем с примери от предишен опит.


Грешка е да очакваме, че хората отсреща ни очакват с отворени обятия, за да ни вземат на работа и са длъжни да ни харесат, защото просто няма как иначе.


Грешка е да не знаем точно и ясно какво искаме, каква работа, в каква среда, с какви задължения и отговорности... но да очакваме резултат.


Грешка е, когато кандидатстваме, да не сме проучили компанията, както и самата позиция.


Ключова грешка, обаче, е да не си вярваме. Тогава как да очакваме другите да ни повярват?

 

Кои са предизвикателствата пред твоята работа като кариерен консултант?


Аз възприемам всеки клиент като предизвикателство и това силно ме мотивира. Понякога срещам трудности да поведа човека да действа и мисли така, че да е по-уверен, по-деен, по-постигащ. Аз не давам рецепта как да постигне целта си, а задавам въпроси, на които клиента да си отговори. Разбира се, предлагам и инструменти, упражнения, материали за четене, и човекът се подготвя, пробва и заедно обсъждаме до какви изводи е стигнал. Има хора, които по-трудно разчупват рамките си, но на мен това ми засилва интереса.

 

Какви резултати най-често постигаш с твоите клиенти?


Аз работя предимно в две насоки. Първо, човекът ясно и точно да определи целта си, да формулира заявката си. Ако търси работата, която да му носи радост и удовлетворение, помагам на клиента да вземе осъзнато решение, съобразено с неговите ценности, приоритети, интереси, знания, умения, нужди и цели. Може човек вече да има работа, но да търси някаква промяна или развитие, и аз му помагам да види какви са възможностите и как това може да се случи по най-добрия начин. Помагам на хора, които обмислят собствен бизнес или свободна заетост, да решат какво и как, и да развият личната си марка.


В консултирането се налага и да помагам за решаването на конкретни казуси в работата, като комуникация с колеги и шефове, теми като убеждаване, делегиране, отстояване и правене на избори.


До тук говорих за едната страна на консултирането. Другата страна на моята работа е да помогна на човека да постигне състоянието, което му е необходимо, за да постигне целите, които си е поставил. Състояние като увереност или по-голяма увереност, или по-различен тип увереност, или пък организираност, енергичност, активност, за всеки е различно. Аз се старая да помогна на човека да развие своя потенциал като личност. Разбира се, при мен фокусът е в кариерен план, но нещата са взаимосвързани.

 

 

Какво предстои пред Лиляна Георгиева през оставащите няколко месеца на 2015 година?


Предстои да започна да провеждам безплатни уебинари, на които да присъстват хора, без значение къде се намират. Ще започна да организирам и платени семинари на различни кариерни теми, както и теми, свързани с личностното развитие. Мисля да утвърдя онлайн консултирането (с качествена картина и звук) като начин на работа, защото вярвам, че връзката, която постигам с клиентите, както и резултатите накрая, по никакъв начин не се различават от резултатите, които постигам, когато работя с някой на живо. Освен това така ще съм много по-достъпна за клиентки, които няма как да видя на живо. А и ще пестя времето им, защото няма да се налага да отделят време, за да дойдат до мястото на срещата ни. А лично на мен този тип консултиране осигурява голяма гъвкавост. Стремя се да бъда гъвкава, за да мога да осигуря на моите близки и на себе си времето, което ни е нужно, за да бъдем заедно.

 

Лили, защо да дойдем на Мастърмайнд парти на 21 септември 2015 г.?


Сега ще ви размахам пръст и ще ви кажа: „Хора, ако нямате личен бранд, вие не живеете в 21 век“.


Майтапа настрана,  ще си поговорим за стойността, която внася в живота ни развиването на наша лична марка и по-конкретно – в професионалния ни живот и развитие.


Елате и да се видим, да се запознаем и да си поговорим. Много бях щастлива да узная, че някои мои клиентки, с които работя онлайн, ще дойдат да се видим на живо, което е прекрасно.

 

Каква е твоята визия за България през следващите няколко години?


Ще се развиваме към по-добро, но ще минем през различни кризи, разочарования, липси на алтернатива. Сякаш като „опре ножа до кокала“, се активизираме да случим промените, които иначе чакаме някой друг да случи.

 

За финал какво е твоето послание, което ще оставиш към всички фенове на Мастърмайнд България?


„Повярвай, за да го видиш!“ е казал един от любимите ми духовни учители, д-р Уейн Дайър, който наскоро си тръгна от този свят, дано към някой по-добър.


Моето послание е да продължавате да вярвате, дори и все още да не виждате това, в което вярвате, защото повярвате ли – ще го случите.

 

Можете да се свържете с Лили по следните начини:

Имейл адрес :  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Научете повече за нея и това, което прави, на www.lilliegeorgieva.com
или я следете във Фейсбук на https://www.facebook.com/lilliegeorgieva

Последна редакция Четвъртък, 17 Септември 2015 18:01
Marina Lyutova

Последни статии от Marina Lyutova

Сродни статии (по етикет)

Обратно горе