Четвъртък, 16 Януари 2014 19:05
Оценете статията
(3 оценки)

Емилия Илиева-Крайнова-усмихната, красива, многолика и търсеща.

Емилия Илиева-Крайнова- управител на Communication Academy, обучител по ненасилствена комуникация и емпатия и водещ на курсове за емоционална интелигентност. Тя трудно се описва с малко думи.

 

Здравей Емилия. Ако те помоля да опишеш себе си чрез емоции, кои биха били те?

 

Вдъхновение. Радост. Любов.

 

Ти си известна като един от първите обучители по ненасилствената комуникацията (ННК) за България, какво обаче представлява за теб самата този метод?

 

Ненасилствената комуникация е моят пристан – мястото, от където тръгвам за всичко, което правя в професионален план и където се завръщам след всеки успех или провал. Тя е моята лична школа и мерило за развитието ми като личност, майка и професионалист. Не съм очаквала да стане така и затова често казвам, че човек трябва да внимава с какво се захваща. Някои неща могат да се окажат за дълго време.

 

Според теб през последните 10 години българите научиха ли се на емпатия и разбиране помежду си?

 

Честно казано не считам, че емпатията или разбирането е нещо, което се учи веднъж и завинаги. Дори когато сме се научили как се случва емпатичното свързване и разбиране за мотивите на другата страна винаги има ситуации, които силно ни предизвикват и съответно понякога успяваме друг път не. Важното е стремежът да прилагаме в живота си ценностите, в които вярваме да остава, а с времето успехите със сигурност ще стават повече. Въпросът е как да постоянстваме в практиката на нещата, които знаем. И това важи за много неща - не само за емпатията.

 

Наблюдавам обаче засиления интерес от страна на хората към дейността на Communication Academy и това ми дава вяра, че в обществото като цяло има желание за повече разбирателство, съпричастност и близост.


Какво за теб е Харизма?

 

Мисля си, че всеки човек в даден период от живота си иска да сподели своя идея, себе си или организацията, която представлява така че отсрещната страна да се вдъхнови от представеното и да каже „да!” Много хора си мислят, че ако посочат ползите, историята на развитие на идеята, бюджет и т.н. все важни елементи за осъществяването и е достатъчно. Харизмата е в това да успеем да включим страстта си и вярата си в смисъла не нещо-то, което представяме. Харизма е да знаеш какво те води и да дадеш глас точно на това. Ставала съм свидетел на харизматични презентации само с няколко изречения и на блестящо подготвени слайдове и красноречиви оратори, в които няма дух. Въпросът за харизмата не е в това какво представяш, а защо избираш да представиш точно това и как го представяш, така че да стигне до тези, които го чуват.

 

Как един човек може да изгради собствената си Харизма?

 

Харизмата е до голяма степен свързана с това да сме автентични. Увличаме и сме убедителни тогава, когато даваме глас на онова Аз, което е истински незаменимо на планетата. Така че ако искаме да развием в себе си харизма имаме да се научим да поддържаме връзката със себе си жива във всеки момент и да си позволяваме да изричаме истините на сърцето си. Важно е да кажа, че харизмата и красноречието са две напълно различни неща. Понякога съвпадат и затова хората си мислят, че харизмата е „божи дар”. Всички сме родени с божи дарове. Харизмата е в това да ги споделяме.

 

На българския пазар се появи една интересна книга на Естер Перел „Еротична интелигентност” и знам, че ти си участвала в превода и поканата към нея да дойде в България. Разкажи ни как се стигна до това и какви са плановете ви занапред?

 

Книгата на Естер Перел ме грабна с дълбочината и съвсем новия поглед към сферата на интимните взаимоотношения като цяло. Намерих богати отговори за себе си, промених представата си за еротика и еротично, за това как се развиват и от какво се влияят интимните отношения между хората и така сметнах, че подобна книга би подкрепила и други хора, които търсят ново разковниче за повече хармония във връзките си. От друга страна когато си създал нещо, както Естер Перел е създала това понятие, е ценно да се докоснем до създателя. Колкото и красноречиво да е написана книгата, живият контакт има съвсем друга енергия. Така че с една друга Естер – Естер Гомбаш от издателство Векста, които издадоха книгата, решихме да поканим и авторката. Получи се изключително събитие! Вярвам, че всички присъствали на лекцията и семинара с Естер Перел са открили по нещо ново за себе си и имат идея как да обновяват връзките си. Възнамеряваме да поканим отново Естер Перел в България след написването на новата и книга за изневерите. Междувременно ще поддържаме страницата с интересни статии, така че който иска да следи темата може да го направи от тук.

 

С какво се занимаваш в момента?

 

Тази година се навършват 10 години от първия семинар по ненасилствена комуникация в България и подготвяме подобаващо отбелязване на тази годишнина с поредица от събития. Аз лично в момента подготвям 6 месечна обучителна програма, която да успее да предаде дълбочината на ненасилието като философия и начин на живот. Истината е, че на този етап ме вълнува по-широкото разбиране за емпатията, свързването и автентичността отвъд прилагането на конкретен метод. В този смисъл се стремя програмата да се фокусира върху осъзнатото общуване и възможността общуването да е средство за нашето лично развитие и израстване и израстването ни във връзките с хората, които създаваме.

 

И разбира се като казвам общуване имам предвид такъв процес на изразяване и изслушване, който прави възможно преживяването на единство. Не случайно коренът на думата общуване е „общ” – посочва стремежът да усетим общото между нас хората докато обменяме мисли, чувства, думи и енергия…

 

Би ли ни споделила за себе си в личностен план? Какво те тревожи? Какво ти доставя удоволствие?

 

В личностен план… Много ми се иска в отношенията, в семейството ми и с близките ми хора да успявам да живея ценностите, в които вярвам. Тревожи ме дали и доколко успявам да поддържам така трудно постижимия баланс между това да съм майката и съпругата, която искам да бъда и да запазвам активна професионална дейност. Доставят ми удоволствие мигове, които мога да подаря сама на себе си… Напоследък рядко ми се случва и изисква голямо усилие и дисциплина да отделям време и за себе си.

 

 

Разкажи ни малко за твоята дъщеричка, по какъв начин промени тя живота ти след появата си и на какво те научи ролята на майка?

 

Колкото и странно може би да звучи ролята на майка ме учи да съм мила със себе си. Знам, че ако се осъждам и критикувам в случаите, когато бъркам или просто не се справям както ми се иска ще науча дъщеря си на свръх взискателност, самокритичност, себеосъждане и т.н. И обратно ако приемам грешките си и проявявам разбиране, емпатия и съчувствие към себе си, ще я науча точно на това. Така че някак в желанието си да и предам модел на грижа за себе си се осъждам по-малко и съм позагубила от не винаги здравословното си желание за перфектност.

 

Какво според теб се случи през изминалата 2013 година тук в България? Каква е твоята лична позиция?

 

Най-важното, което се случи според мен е узряването на много хора за промяна. Сега когато сме зрели за промени очаквам промените да започват да се случват. Няма да е от днес за утре, но някак 2013 според мен е вододел и ще се помни като край и като начало.

 

Каква цена си готова да платиш за една по-различна България?

 

Плащам цената с избора си да живея в България и да развиваме дейността на Communication Academy тук. Вярвам, че всичко в посока на по-осъзнато свързване и общуване със себе си и с другите рано или късно ще промени обществото, в което живеем. Аз може и да не доживея да видя тази промяна, но знам, че усилията ни имат дълбок смисъл.

 

Какво предстои за Емилия Илиева - Крайнова през 2014 година?

 

Освен обичайната въртележка от семинари, лекции, курсове и събития предстои да завършим къщата ни извън София, да донапиша първата си книга и едно вдъхновяващо семейно приключение!

 

Какво би пожелала на всички нас - общността на Мастърмайнд България?

 

Пожелавам на всички ни здраве и да сме свързани със съзидателната енергия, която прави възможно всяко сбъдване.

 

С Емилия Илиева-Крайнова може да се свържете по следните начини:

1. Чрез facebook;

2. Чрез сайта на Communication Academy;

3. Чрез личната и страница;

 

Ако желаете да се запознаете с Емилия Илиева-Крайнова лично заповядайте на предстоящото MasterMind party на 21.01.2014 г., където Еми ще бъде гост-лектор и ще ни сподели личните си знания на тема "Харизмата и умението да вдъхновяваш". Повече подробности можете да откриете тук.

 

Последна редакция Неделя, 19 Януари 2014 14:05
Marina Lyutova

Последни статии от Marina Lyutova

Сродни статии (по етикет)

Обратно горе