Вторник, 20 Март 2012 08:12
Оценете статията
(0 оценки)

"Духовна интелигентност", Дана Зохар и Иън Маршал

Духовната интелигентност, която обединява всички видове интелигентност, позволява на хората да проявяват творчество и да отхвърлят ограниченията, поемайки отговорност за живота си и за ролята си в него.

С прочита на тази книга всеки може да определи и да подобри своя коефициент на духовност, да престане да търси убежище в познатото, да продължи да изследва и да мечтае. Да изживява въпросите, а не отговорите.

 

В началото на двадесетия век, когато психолозите откриват начини и средства за измерване на интелигентността. Аристотеловата дефиниция за човека като “разумно животно" се превръща в мания по коефициента на интелигентност, КИ. В средата на деветдесетте години Даниел Голман популяризира коефициента на емоционална интелигентност, КЕ, изтъквайки, че КЕ е основно изискване за пълноценното използване на КИ. В началото на XXI век има достатъчно доказателства от областта на психологията, неврологията, антропологията и познавателната наука, които ни показват, че има трети коефициент -трето “К" - КД или коефициент на духовност, на духовна интелигентност.

 

За разлика от коефициента на интелигентност, който компютрите притежават, и коефициента на емоционалност, който съществува и при висшите бозайници, коефициентът на духовност е специфично човешки и, според авторите, най-фундаментален от трите. Той е свързан с нуждата от смисъл - въпрос, силно занимаващ човешките умове в началото на новия век. Ние използваме своя КД, за да развием копнежите си и способността си за смисъл, визия и ценност. Той ни позволява да мечтаем и да се стремим, подчертава нещата, в които вярваме, ролята, която убежденията и ценностите ни играят в предприеманите от нас действия и формата, която придаваме на живота си. Тази книга разглежда научните доказателства за КД и ни помага да го определим и подобрим.

Издател: Кибеа

Последна редакция Вторник, 20 Март 2012 08:17
Aleksandar Yosifov

Последни статии от Aleksandar Yosifov

Обратно горе