Неделя, 11 Ноември 2012 09:04
Оценете статията
(5 оценки)

Дивали – индийски празник на светлината

 

“Дивали означава “редица от светлини”. Празнува се последните два дни от тъмната половина на месеца Картик        

(преди Пълнолуние, октомври – ноември)


На някои места се празнува и като сватбата на Лакшми и Вишну. В Бенгали е прието да се боготвори богинята Кали.

 

Също на този ден- Дивали, триумфално се завръща Бог Рама, след като е победил демона Равана (от епоса Рамаяна) На този ден също Бог Кришна е убил демона Наракасура (епоса Махабхарата). В южна Индия хората си правят баня с благовонни масла сутринта и носят нови дрехи на този ден. Всички си прощават и забравят лошото, сторено им от другите.

 

Този фестивал обединява хората. Хората се чувстват свободни, празнично настроени, леки и приятелски настроени. Сърцата на всички са отворени и чисти. На този ден търговците от северна Индия се молят за успех и просперитет през идната година. Домовете се почистват и декорират пред деня със свещи, който се палят вечерта. Празнувайки деня на светлината правим интелекта по-силен, егото по-малко и сърцето по-чисто. ”Свами Шивананда.

 

ДИВАЛИ или още Дипaвали е индийски празник равносилен на християнската Коледа.

Името му произлиза от санскрит – Deepavali; Deepа- светлина; Аvali – ред/редица, тоест “редица от светлини” . Дивали е известен като “фестивал на светлината” и е един от най-важните празници в Индия- винаги го чакат с нетърпение и го празнуват или в края на октомври и средата на ноември в зависимист от лунния календар. Подготовката за празника започва два дни преди събитието, през които по традиция всяко семейство трябва да купи нещо за дома (без значение размера и цената), защото Дивали е празник на здравето и благоденствието и да купиш нещо за дома е добър знак и носи късмет на дома и обитателите му.


В днешно време тази традиция е леко променена и така освен различни подаръци за дома, на този ден хората купуват също нови дрехи и бижута. Традиционно къщата се почиства и се украсява със свещи, за да може богинята Лакшми (на снимката по-долу)- символ на просперитет, любов, семейно щастие и благоденствие, да забележи дома ви и да дойде и да го благослови!

 

На Дивали домовете на индийците се украсяват с много свещи и кръгли лампи- те ограждат пътят към дома си със свещи и държат прозорците си отворени, за да посрещнат слизането на Лакшми – богиня на здравето и благоденствието в индийската митология – богиня на богатството, светлината, мъдростта и щастието, както и на късмета, красотата и плодовитостта. Дивали се празнува пищно-хората обличат най-хубавите си дрехи, ходят си на гости и си подаряват подаръци.

 

Източник : http://www.yoga108.info

 

Последна редакция Неделя, 11 Ноември 2012 10:01
Marina Lyutova

Последни статии от Marina Lyutova

Сродни статии (по етикет)

Обратно горе