Събота, 04 Юни 2011 12:46
Оценете статията
(1 Оценка)

Йога на смехаКакво е йога на смеха?


Всички знаем, че смехът е най-доброто лекарство. За съжаление, в днешни дни, все по-рядко ни се случва да си намерим повод да се разсмеем. Това ни кара да се питаме: как да внесем повече смях и радост в живота си?


Йога на смеха, или Хасия йога, е уникална практика, която съчетава безусловен сърдечен смях с йога дишане. С йога на смеха, всеки може да се смее, без да разчита на хумор, шеги или комедийни изпълнения.

 

Първоначално смехът се симулира като физическо упражнение в група, като скоро прераства в силен и заразителен смях. Участниците в групата се гледат в очите и обменят енергия помежду си, което ги сближава и им носи чувство на радост. По време на практики по йога на смеха, забравяме за проблемите ни като възрастни и оставяме детето в нас да играе, защото именно по време на игра се ражда смеха. Концепцията се базира на факта, че човешкото тяло не прави разлика между имитирания и истинския смях.


Йога на смеха е откритие на индийския лекар Мадан Катариа. Провеждайки проучване за ползотворното лечебно действие на смеха, той решил да стартира първия клуб по смях. Така през 1995 година, в един Мумбайски парк, д-р Катариа и още четирима души дават началото на йога на смеха. От тогава идеята е достигнала до 66 страни и над 10 000 клуба по цял свят.

 

 

Теорията „Движението създава емоцията”

Йога на смеха използва двупосочната връзка между ума и тялото, за да промени настроението ни. Използват се физически дейности, които се изпълняват доброволно, като ритмично пляскане, скандиране и специфични движения на тялото, в съчетание с упражнения за дишане и смях. Това води до такъв силен ефект, че благодарение на йога на смеха много хора са преодоляли тежка депресия. Психологът Уилям Джеймс през 1884 открива, че настроението, положително или отрицателно се копира и отразява от тялото. В изследването си той открива, че всяка емоция на ума има свое отражение в поведението на тялото. Той открива, че предизвикването на някоя емоция в тялото , предизвиква съответната промяна и в настроението. Връзката е както от ума към тялото, така и от тялото към ума.
Имайте предвид, че:
•    Ако се преструваме на тъжни или депресирани (например седим в свита поза, и отговаряме на въпросите с тъжен и тих глас), това скоро ще доведе до истинска тъга
•    Актьори, които в ролите си имитират силни емоции, твърдят, че в реалния си живот изживяват същите емоции
•    Спортистите, които участват в състезания, викат и правят окуражителни жестове, за да се доведат до умствено състояние на победа и да намалят страха и нервността.

•    Войниците използват същите тактики, когато се приготвят за нападение, като често викат с пълен глас. Това телесно показване на смелост създава съответстващите емоции и в ума.

 

Вътрешен дух на смеха


Смисълът на йогата на смеха не е само смехът. При редовно практикуване, човек може да развие положително отношение към заобикалящия го свят. Това може да ни помогне да се борим по-лесно с предизвикателства и да се справяме в ситуации, в които ни е трудно да се смеем. Вътрешният дух на смеха е способността ни да останем съзнателни и в добро настроение при всякакви обстоятелства. Йога на смеха може да подобри физическото здраве, да ни освободи от негативните чувства и емоции, и да ни помогне да поддържаме връзка с духовната ни природа. Помага ни да развием способността си да прощаваме, да бъдем щедри, съпричастни и да помагаме на другите.
Йога на смеха често води до неочаквани положителни резултати, като например:
•    промяна от състоянието на ума "Аз искам"/желание да получаваме/егоцентризъм към състояние на обич/грижа/всеотдайност към другите
•    развиване на способността да се смеем на неща, които преди биха предизвикали стрес или гняв, развиване на способността ни да прощаваме
•    ако сте щастливи, а хората покрай вас не са, те няма да ви оставят да бъдете и вие щастливи. Част от философията на йога на смеха включва това да правим другите щастливи, по този начин оставаме и ние щастливи. Най-добрият начин да направим другите щастливи е да ги оценим и да им простим. Следването на тези принципи може да доведе до силно усещане за промяна.

Източник : http://www.laughteryoga.bg

Последна редакция Събота, 04 Юни 2011 12:59
Mastermind Team

Последни статии от Mastermind Team

Сродни статии (по етикет)

Обратно горе