Понеделник, 16 Май 2011 10:18
Оценете статията
(5 оценки)

Алфа ниво по Метода Силва

Един от успешните начини за препрограмиране на нашият ум е чрез редовно практикуване на техниките по Метода Силва. Специфичното в този метод е че визуализацията и утвържденията се правят в ментално състояние, наречено АЛФА НИВО.

Алфа нивото отговаря на спокойното, естествено състояние, в което сме  когато заспиваме или се събуждаме. Когато навлезем в това ниво, мозъкът ни и най-вече дясното полукълбо(или както го нарича Хосе Силва – царството на мисълта, чувствата и емоциите) работи за нас.

Тогава  можем да регулираме функции, които в друго състояние са неконтрулируеми. Алфа нивото е състояние на релаксация, но не пасивна релаксация, а активна, когато подсъзнателните способности могат да се контролират. В това ниво ние преминаваме от физическия свят в своя вътрешен, творчески свят. Всъщност ключът в Силва метод е алфа нивото. Често дори само влизането в нивото е достатъчно, за да настъпи значително подобрение в здравословното и психическо състояние на човек.

 

„Влизайки в това състояние, вие изпитвате божественото чувство на себевглъбяване. Вие усещате какво става във външния свят, но не сте активно  в него.“

„Когато достигнете  алфа нивото няма да бият камбани, няма да прозвучат сирени, нито ще чуете глас, съобщаващ: „Това е алфа нивото. Просто ще се почувствате по-добре.“ Хосе Силва.


Хосе подрежда обучението по този метод в 40 сеанса, по един за всеки ден, като основната схема е в следните няколко стъпки:

 

Седнете удобно, затворете очи и отпуснете тялото си. ( Най-добре е упражненията да се правят сутрин след ставане. Може да си вземето и душ преди тях за по-добър комфорт );

 

Следва ключовият момент на навлизане в алфа нивото – броене обратно от 100 до 1. Обратното броене има отпускащ ефект. Бройте бавно, безмълвно, като оставяте 1 секунда между числата. Програмата за 40-те дни е:

- обратно броене от 100 до 1 десет сутрини.

- обратно броене от 50 до 1 десет сутрини.

- обратно броене от 25 до 1 десет сутрини.

- обратно броене от 10 до 1 десет сутрини.

 

След тези 40 дни все по-лесно и бързо ще можете да достигате до алфа нивото и вече ще е напълно достатъчно броене обратно от 5 до 1.

 

В началото на обучението, за по-лесно достигане на алфа нивото, Хосе Силва препоръчва преди броенето да направите и мускулна релаксация. Тя включва постепенното насочване на вниманието към различните части на тялото и отпускането им -  от върха на главата, шията, раменете, тялото…до пръстите на краката.

Когато стигнете до 1, това е  е моментът за визуализацията и утвържденията. Тук можете да създадете своя мисловен екран. Хосе Силва е  установил, че най-добри резултати се получават, когато очите са на около 20 градуса над хоризонталата ( макар и затворени ).

Хосе подчертава, че не отрича медицината, Силва е само начин, който да подпомогне оздравяването. Тези визуализации могат да  бъдат не само за здравето, а и за проблеми от всякакъв характер. Изградете си мисловен образ за себе си такъв, какъвто искате да сте и го „вижте“ в алфа нивото, за да се препрограмирате.

 

Следващата стъпка включва броене във възходящ ред. Такова броене активизира. Добре е да се дадат команди, от рода на: „Сега ще броя до 5. Щом достигна до 5 , ще отворя очи, чувствайки се чудесно, по-добре от преди“. Когато стигнете до 3, отново си напомнете командата. Когато стигнете до 5, отворете очи и потвърдете: „Аз съм напълно буден, чувствам се отлично, по-добре от преди“.

 

Когато се научите бързо да достигате до алфа нивото, упражненията ще отнемат само 2-3 минути.

 

Обърнете внимание, че дълбоко алфа ниво е наречено „основно ниво". Това е най-ниската честота на алфа, използвана в повечето техники на Силва. То е естественото, удобно, спокойно и отпуснато състояние, през което преминаваме, когато заспиваме вечер и когато се събуждаме сутрин.

Органите и систeмите в стресово състояние се възстановяват и стават отново жизнеспособни. Кръвното налягане се нормализира, пулсът се стабилизира. В Ларедо, Тексас, учените, докато изследваха как да впрегнем ума си да работи повече за нас, те откриха, че в алфа ниво изследваните лица придобиват контрол над функции, които преди не са умеели да контролират. Способности, смятани за подсъзнателни или несъзнателни, станали по-осъзнати, навиците се подчинили на съзнателен контрол. Автоматичните телесни функции също станали по-контролируеми. Способностите на гений на човешкия ум, които само отвреме-навреме проблясват интуитивно, могат да се предизвикат в алфа ниво, за да се решават проблеми, като с някакъв свръх разум.

 

Източник : http://www.lekar.bg; http://sebepoznanie.com;

 

Последна редакция Понеделник, 16 Май 2011 11:25
Marina Lyutova

Последни статии от Marina Lyutova

Сродни статии (по етикет)

Обратно горе