Вторник, 02 Август 2011 11:50
Оценете статията
(1 Оценка)

Да изиграем лошите навици, като тренираме силата на ВОЛЯта си.

 

Случвало ли ви се някога да се опитате да си създадете някой нов полезен за вас навик или да си поставите интересна цел, но да усетите как ви липсва ВОЛЯ за това?


Много от нашите желания често са осуетени например от сутрешният ни навик да си початим в Facebook - ние искаме да се упражняваме,  да пишем или да медитираме, но не можем да устоим да прегледаме профилите на приятелите си само за една минута ... и след това сме се изгуби в интернет пространството...

 

Как можем да изградим силна воля и да победим  лошите си навици?


Важно е да се уточним, че сърфирането в интернет, гледането на телевизия и още куп неща, които ние правим през свободното си време всъщност не са от липса на воля, а от много силно вкоренени (евентуално лоши) НАВИЦИ, който  ни надиграват по пътя към успеха.

 


Ровене в Facebook  се превръща в  нещо, което е навик, повтарящ се ежедневно в продължение на години вероятно с безброй положителни чувства (отсреща ми отговарят, добавят ме приятели, публикуват интересни сникмки на стената си - УХА аз комуникирам!), всичко това засилва навика, още докато всичко ни е интересно, до такава степен, че става много трудно да бъде победен.


Може и да почувстваме негативни чувства ако не отделим време на вредният си навик, защото започва да ни човърка отвътре, сакаш пропускаме нещо важно ако не сме проверили стената си в социалната мрежа. Емоциите, които можем да усетим са подобни на тези например като при пристрастените пушачи или алкохолиците.

 

Как да победим пристрастяването си.


Можете да замените лошият навик с добър. Не може просто да изключите лошият си навик, защото тогава ще усетите голяма празнина и ще трябва нещо, което да я запълни.

Лошите навици заместват реалните ни нужди. Например, чатенето в Facebook ни кара да си мислим, че сме в крак с времето и да се чувстваме важни.


Необходимо е да разберете каква е вашата нужда на първо място, а след това да измислите някакъв друг начин да я задоволите.

 

Моето предложение към вас е да заместите лошият навик с друг, който да ви помага да се чувствате значими (например четене на Mastermind.bg и да споделите с нас вашият безценен опит ) или може би да се възпитате, че не искате да бъдете в крак с времето веднага - можете да го направите един час по-късно без това да бъде проблем за вас .

 

В следващата статия  "Кратък списък с идеи как да трансформираме лошите си навици." съм подготвила за вас няколко съвета които да ви помогнат успешно да преборите някои от  лошите си навици.


Следва продължение...

 

Последна редакция Вторник, 02 Август 2011 14:00
Marina Lyutova

Последни статии от Marina Lyutova

Сродни статии (по етикет)

Обратно горе