Сряда, 04 Май 2011 09:51
Оценете статията
(1 Оценка)

Фън Шуй и Петте елемента

Представете си, че всички, абсолютно всички неща, които ви заобикалят, притежават енергия. И освен това символизират стихиите или, както ги наричат според китайската традиция, елементите. Основната цел на Фън Шуй е умението да създадете такава обстановка във вашия дом, че всички вещи, предмети, елементи на дизайна да ви носят само благоприятна информация, да служат само за радостни цели, да ви носят само късмет и щастие.

В китайската натурфилософия петте стихии (елементи) са Огън, Вода, Земя, Дърво, Метал. Всеки от тях притежава определени свойства. Макар че в буквален превод под думата елемент разбираме нещо стабилно и неподвижно, китайската дума син показва движение и промени, затова може би по-точно ще се преведе „петте стихии или „петте движещи сили”. Например, когато става дума за „дърво”, се има предвид не дървесина, а движещият принцип, изначално присъщ на дървесното царство. Тъй като в европейската алхимическа традиция „стихиите” имат малко по-друг смисъл, ще ползваме термина „елемент”, за да избегнем объркване на понятията. С помощта на тези елементи се извършват всички китайски астрологични изчисления, включително часа, годината и датата на раждане. Всеки от тези елементи символизира един от аспектите на всеобщата жизнена енергия Ци. Теорията на петте стихии лежи в основата на всички китайски системи за предсказване, но подобни теории се срещат и в мистичните учения на много други народи. Названията на тези стихии се употребяват като названия на определени видове жизнена енергия (Ци).

 

Тези елементи присъстват във всичко, включително и в човека (наистина на жените е отредено да имат само четири елемента, а онези, на които са дадени пет, не могат да раждат момчета). Елементите могат да се поддържат един друг, като образуват хармония и уют, или да се разрушават, тогава всичко в дома върви наопаки: съпрузите се карат, децата се учат лошо, старите боледуват. На четирите елемента (освен земята) съответстват посоките на света, животни, цветове, посоки, годишни времена, материали и форми. Истинска китайска загадка, но увлича невероятно.

Винаги можете да поправите и най-неизгодните външни условия, като балансирате действието на всички елементи в интериора. Можете да балансирате всеки елемент от обстановката по петелементната система на Фън Шуй, това създава безброй варианти и комбинации – има къде да разгърнете фантазията и творчеството си. Наистина, на съвременния човек му става неловко при мисълта, че Черната костенурка охранява северната стена на дома му, но не е задължително да възприемате всичко дословно. Датата на появяването на човека на света определя кой елемент го управлява.

Например „огненият” човек не бива да наводнява дома си с аквариуми, компютри, стъкло и други мокри работи, за да не угаси жизнения си плам. Твърде голямото количество от елемента Вода в дома ви е неблагоприятно (черен цвят, изкуствени водоеми или фонтани), тъй като Водата разрушава Огъня. И, обратно, многото зеленина или дори дървената къща ще ви донесе късмет и щастие, тъй като Дървото произвежда Огъня. Като допълнение може да спите в стая от къщата или апартамента, разположена в южната му част.

Петте първоелемента се асоциират с определени сезони, цветове, години, месеци, дни, часове и накрая, с посоките на света. Само когато разберем съответствието между елементите и посоките на света и системата на тяхното взаимно пораждане и разрушаване, ще се доближим до познаването на същността на това изкуство. Какво представляват те? Важно е да помним в какви отношения се намират елементите: конструктивни или деструктивни, тъй като тези положения са основни не само за Фън Шуй, но и за другите направления на китайската философия. Стихиите възникват от взаимодействието между Ин и Ян и представляват различни изяви на единна субстанция – енергията Ци. Тази строга система е универсална за целия свят, включително и за хората.

Петте елемента не са статични. Те се унищожават и пораждат един друг и съществуват в непрекъснат цикъл, където един елемент взаимодейства с друг по позитивен или негативен начин. Разбирането на тези по-сложни аспекти на движението и трансформациите на енергията Ци подобрява качеството на Фън Шуй. Въобще анализът въз основа на взаимодействието на петте елемента е един от най-субективните моменти в практикуването на Фън Шуй. Вие можете да тълкувате използването на стихиите и така, и иначе, а после винаги у вас може да възникне несигурност и въпроси, свързани с тази теория. Всеки елемент се асоциира със свой цвят, време, сезон, посока на компаса и т.н.

Последна редакция Сряда, 04 Май 2011 10:07
Mastermind Team

Последни статии от Mastermind Team

Сродни статии (по етикет)

Обратно горе