Сряда, 28 Март 2012 16:14
Оценете статията
(0 оценки)

Петър Дънов "Учителя"

Петър Дънов, наричан още Учителя е българин, основател на религиозно-философско учение простиращо се далеч извън границите на България. Наричан с името Беинса Дуно, той е потомък на два възрожденски рода. Майка му Добра е дъщеря на Атанас Георгиев, открил през 1847 г. първото българско училище във Варненския край. Баща му, свещеникa Константин Дъновски, основава през 1865 г. първата българска църква във Варна - "Св. Архангел Михаил".

 

Постъпвайки на осем годишна възраст в училището в родното с. Хадърча, Никополско, а след това и в мъжката гимназия във Варна и американското методистко училище в Свищов, животът на Учителя поема по пътя на знанието и опознаването на света. На 24 годишна възраст той заминава за САЩ. След 7 годишен престой там, като студент в Методистката теологическа семинария Дрю в град Медисън, Ню Джърси и в Теологическия факултет на Бостънския университет (посещавал и занятията в Медицинския факултет на Бостънския университет) Петър Дънов се завръща в България, където постепенно доразвива своето учение.

 

Самото философското учение се самоопределя като „езотерично християнство“ и окултизъм. То е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание.  Учението е известно в България под името дъновизъм, а последователите му – дъновисти. Последователите му също се наричат и ученици на Всемирното Бяло Братство.
През 40-те години на 20 век учението става популярно и в някои европейски страни като Франция и Литва, а през 70-те години навлиза в Русия, Канада и САЩ. През последното десетилетие на миналия век негови ученици и последователи се появяват във Великобритания, Германия, Австралия и Конго.

 

За основа на делото си Учителя полага живота и Словото на Христос. Главните направления в неговото учение са:
- живот в хармония с космичните закони
- свързване с енергиите в Природата
- разбирателство и любов към ближните
- правилни мисли, чувства и действия.

 

Фигурата на Беинса Дуно е едно явление в духовния живот на България, което няма аналог по своите мащаби. Неговата дейност продължава повече от четиридесет години, през които успява да въведе хиляди българи в тайните на езотеричното познание.

Последна редакция Събота, 07 Април 2012 08:49
Aleksandar Yosifov

Последни статии от Aleksandar Yosifov

Обратно горе