Четвъртък, 17 Април 2014 06:45
Оценете статията
(2 оценки)

Втори разговор с динамичния и вдъхновяващ Александър Николов.

Александър Николов е стратегически и бизнес коуч в Ликора. След дълги години работа на финансовите пазари (която той продължава и днес), през последните 5 години Александър фокусира усилията си в посока на овладяване на стратегии за постигане на лична и бизнес промяна. Завършил е тренинг програмата на  Антъни Робинс и Клоуи Маданес (Robbins-Madanes Training). От началото на 2012 г.  година Александър стартира коучинг бизнеса на Ликора. Александър работи с хора, които срещат трудности да направят големи промени или да постигнат резултати като да стартират бизнес, да преместят бизнеса си на ново ниво, да отслабнат, да се справят с предизвикателствата в личните им взаимоотношения или да управляват емоциите, които изпитват всеки един ден. В своята програма той им помага да създадат план за действие, да бъдат постоянно супер фокусирани и им дава доказани стратегии, така че те да могат да направят промените или да постигнат резултатите, които искат по-бързо отколкото са го правили преди. По пътя към постигане на конкретните си цели, клиентите му преодоляват страховете си и много свои лимитиращи убеждения, които не са им позволявали да се движат свободно към това, което се стремят.

Здравей Сашо. Как се промени живота ти от последната ти среща с общността на Мастърмайнд България?


С някои от хората от Мастърмайнд България работих индивидуално и се гордея с резултатите, които те постигнаха. Иначе, случиха се много неща – и професионално и лично. Аз самият се чувствам все по-ефективен, когато трябва за кратко време да подпомогна промяната на някого.


В личен план: няма как да не отбележа всички емоции по време на пътуването ни във Флорида около Коледа и Нова година. Плуването с делфини във Флорида си остава топ-преживяване, макар то да има доста голяма конкуренция... Децата също много харесаха времето, в което храниха птици – също доста вълнуващо прежияване.

 

Знам, че много държиш на храненето си, би ли споделил с нас някой от ползите, които имаш в резултат от поддържане на дисциплина в хранителния си режим?


Ползите са, че част от кръвните ми показатели (като холестерол например) са дори под нормалните граници....това обаче е отвътре... Това, което се вижда от вън, се изразява в повече сила, повече енергия, а това дава и повече увереност в това, което правиш.

На партито ще говорим за стратегии за въздействие? Кои са твоите лични най-успешни стратегии за въздействие?


Най-успешно съм се справил с преодоляване на страховете си... защото аз допреди 4-5 години имах много страхове, наистина много... Беше ме страх да се пусна дори на обикновена водна пързалка... Сега със стратегиите, които съм приложил върху себе си, съм готов да се изправя пред доста по-големи физически предизвикателства...


Така животът е първо по-интересен, а после тази смелост се пренася и когато ти предстоят важни бизнес решения или инициативи.

Как би ни посъветвал да се справим с манипулативните стратегии?


А за това няма нужда от съвет – това е супер лесно: манипулацията винаги се усеща и като правило не работи в дългосрочен период. Така че, няма много за мислене – слушайте и чувствайте вътрешните си усещания и трудно ще се подавате на манипулация.

Според теб, кои са най-често срещаните трудности при промяната на вредни навици?


Най-голямата трудност идва тогава, когато навикът е станал толкова дълбок, че задоволява шесте основни човешки нужди. Причината един човек трудно да преодолее навика си да пуши е именно в това, че не може просто да спре защото това поведение задоволява определени негови нужди. За радост научил съм, че винаги има решение и то е свързано с това да намериш начин да задоволиш нуждите си по друг, по-градивен начин. Е, трябва и да се прекъсне схемата – това е нещо, което е трудно за повечето хора да го направят сами; с помощ от коуч обаче, промяната вече не е толкова трудна.

 

Какво е топ-състояние?


Това е онова състояние, в което няма какво да те спре: тогава си решителен, уверен и това го и чувстваш и го излъчваш.

Как се постига най-бързо топ-състояние?


Има едно нещо, което се нарича закотвяне и аз вече съм научил стотици хора как да го правят и как да извикват силно (топ-) състояние като просто направят определено движение и кажат определена дума.

Знам, че харесваш и използваш невро-лингвистичното програмиране в живота и работата си. Какво през твоите очи представлява този метод?


Да, НЛП (невро-лингвистичното програмиране) е много ценен подход в работата ми, но не ползвам само него. За всеки проблем или промяна, която трябва да помогна да се случи, разполагам с поне дузина стратегии, които мога да използвам. И това как действам във всеки момент е повече изкуство (art), отколкото наука (science).

Какви са предимствата на НЛП, които прилагаш в твоята работа?


Има много техники, които са много силни и реално досега с тях съм постигал резултат близо до 100% - затова те са ми станали и любими. Сред тях са схемата на превключването (SWISH pattern) и техниката на изтриването.


Знаете ли кое е най-важно: когато ги прилагаш, да го правиш с увереност.

Веднъж на един курс докато правих схемата на превключването, един участник се обади, че е завършил НЛП курс и ми каза, че мога да правя техниката и по-добре.... Беше ми много интересно, защото той сякаш следва някакво ръководство, но сигурно не е прилагал техниката в реални условия с никого. А аз, не прилагам техниката както е описана в книгите, а както я усещам и най-важното правя я с увереност. Увереността, когато въздействаш на някого е ключова.

Има ли негативи от честото „невро-програмиране“?


Негативните последици са от програмирането, което голямото мнозинство от хората сами си правят: например като рисуват големи картини на провалите си в главата си и като правят картините на успехите си малки и черно бели....

На какво те научи стратегическото и бизнес консултиране ?


Ами така се случи, че за да мога да стигна до повече хора, разбрах че трябва да се науча как да достигам и привличам повече хора, а нямах достатъчно умения. И така почнах да се уча от най-добрите, топ-изпълнителите в света в тази посока. Най-ценното е може би една мисъл на Чет Холмс, че „успехът се постига не като правим 4000 неща, а като правим 12 неща по 4000 пъти“.

Какви инвестиции не съветваш хората да правят през 2014 г.?


Ако говорим за финансови инвестиции, определено не бих съветвал хората да инвестират на фондовия пазар в САЩ през тази година. Специално за там, очаквам да видим голям спад през следващите 12 месеца. Иначе, по-широко гледано, не ги съветвам да инвестират в неща, които са лъскави отвън, но не дават стойност за тях ... и тук всеки ще каже: „ех, да можех да разпознавам тези неща....”.

Коя е най-голямата промяна, която си постигнал с твой клиент?


На много хора съм помогнал да преодолеят съмненията си, страховете си, на други съм помогнал да изградят подход, който да им води повече клиенти, дори в пъти повече клиенти. С един мой клиент се стигна до там, че той спря да работи с мен защото след 12 месеца работа, бе залят от нови клиенти – и дори не разбираше откъде е дошло....И така аз сега съм ощетен, че той няма време за мен.....


Най-щастлив съм обаче от онези моменти, когато съм помогнал на някого, с когото съм имал само кратка среща от 30 минути например. Наскоро помогнах на една жена, която бе в тотална депресия и напълно отчаяна от живота и която не виждаше изход за себе си. Имах 30 минути и успях да намеря какво е това, което ще я промени и успях да тренирам у нея нов тип поведение и мислене. Преди седмица пък на един семинар помогнах на една жена само за 15 минути да преодолее страха си от говорене пред публика и тя на следващият ден направи една от най-добрите презентации от всички участници.

А със себе си?


Вече го казах: преодоляването на страховете ми. И още нещо важно: това че изградих навик да имам сутрешен ритуал и това вече продължава на практика без прекъсване над 4 години.

Разкажи ни какви хора според теб са Антъни Робинс и Клоуи Маданес?


Ами колкото и тривиално да звучи: в посока на личната трансформация, това за мен са най-добрите коучове. Толкова много научих от тях и тяхната тренинг програма... А всъщност от тях така да се каже дойде и запалването ми по това да се насоча в тази сфера да бъда коуч....

А Гергана и Мария Маркови?


На първо място, те са обичани от мен хора – реално най-близките. В професионален аспект, истински партньори в това, което създаваме в Ликора. Без тях, Ликора не би съществувала и това, което и аз правя, вероятно би достигнало до съвсем малко хора.... а можеше и никога да не стигна до това да бъда коуч....

За финал какво предстои за теб през 2014 година?


Ах, много неща: работя върху няколко тренинг програми (в които аз се обучавам), в Ликора ни предстои въвеждането на някои нови системи на маркетинг, които да подобрят всичко онова, което вече правим. И целта ни е да постигнем нов ръст на бизнеса и то значителен. Защото като успеем ние, значи сме успели и да стигнем и да помогнем на много хора. Предстои ми да създам и две (а може би и три) нови програми за обучение и коучинг. В личен план: от последния понеделник семейството ни се увеличи с още един член: прекрасен голдън ретривър  - Лара, която е още бебе. Сега два месеца няма да може да пътуваме цялото семейство, но след това сме планирали много приятни и релаксиращи ваканции: тези ваканции определено са ми нужни – това е моят начин да наточвам секирата.

 

С Александър Николов можете да се свържете по-следните начини:


1. Чрез Е-мейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
2. Чрез Facebook: Alexander Nikolov

Последна редакция Четвъртък, 17 Април 2014 07:37
Marina Lyutova

Последни статии от Marina Lyutova

Сродни статии (по етикет)

Обратно горе