Вторник, 24 Декември 2013 20:13
Оценете статията
(7 оценки)

Еленко Ангелов - талантлив оратор, антиконспиративен автор и търсач на истини. Един човек тук и сега.

Честито Рождество Христово, скъпи приятели. Желаем ви да намерите собствената си истина за живота, да сте здрави и да следвате личният си път на успеха. Благодарение на труда на екипа на Мастърмайнд България и на прекрасния ни лектор, с който осъществихме последното за 2013 година парти ще посрещнем един от най-светлите световни празници с интересно и поучително четиво. В него сме убедени всеки може да намери полезност за себе си и да вземе решения за бъдещи промени. Подаряваме ви интервюто с Еленко Ангелов и ви напомняме, че ви обичаме. Благодарим ви от все сърце.

 

Еленко Ангелов е психолог, автор и лектор на тема личностно развитие, ефективност и успех. Само за 2012 г. е провел над 100 семинара с над 10 000 участника в цялата страна. Той прилага когнитивно-поведенческа терапия от 11 години, съчетана с медитативни техники и НЛП, доказали ефикасността си. Обученията му са съчетани със знания, техники и умения от „Сугестологията” на Д-р Лозанов, квалификацията му от „Мастър трейнър институт” Ню Йорк на Д-р Мел Гил и с огромни дози хумор. Еленко или Лени е познат най-вече с редовните си рубрики за "Силата на мисълта", "Теории и факти на родната и световна конспирация", "ВИП преживяване с Еленко Ангелов - Вашето Извънредно Паранормално преживяване" в последните два сезона в „На кафе” с Гала, NOVA и многобройните си медийни изяви – над 300 предавания. Aвтор е на трилогията „Най-голямата Истина” - „Лека Нощ Нещастие” III, Добро Утро Щастие” I и „Добър Ден Всичко” II. На всяка една от трите книги на началната страница, както и на задната корица с приветлив шрифт и цвят стои следното предупреждение: "Внимание! Настоящата информация не е за масова консумация и за глупаци!"


Здравейте, Еленко. Попаднах на определения за вас като: конспиратор, екстравагантен тип, провокативен..., но кой всъщност е Еленко Ангелов?


Нито едно от изброеното. Всеки си живее в собствен свят и вижда собственото си отражение. Който ме е определил с подобни думи вижда своето отражение.

 

Аз всяка сутрин виждам себе си като един човек тук и сега, който има ясно съзнание, че е слънчев лъч, звезден лъч, в 3D свят с човешко изживяване.

 

Какво може да ви направи щастлив? А какво ви вбесява?

 

По скоро бих предпочел да отговоря какво ме прави удовлетворен. Удовлетворява ме комбинацията от любими неща, които възможно най-бързо и най-силно мога да прегърна и да задържа колкото може повече време. Аз съм с ясното съзнание, че ние хората не сме посадени дървета, а по-скоро сме пътници и какво по-хубаво от това да сме заедно във ВИП салона на вагона.

 

Знам, че каквото и да кажа за щастието, то ще прозвучи като от момичешки лексикон, но няма да спра да вярвам, че щастието е стил и начин на пътуване. Щастието е пътешествие, а не е крайна гара. Единствената константа това е промяната. Според мен е много трудно да прегърнеш щастието си, но още по-трудно е да го задържиш. Всичко това прави живота това, което е. Всичко е част от пътя и сълзите, и предателствата, и усмивките. В крайна сметка мъдростта на вековете заключава, че учителите биват два вида: врагове и приятели. Важно е да отключим ума си за тази истина.

 

По отношение на това, какво ме вбесява ще ти отговоря с афоризъм от една от моите книги, която в момента пиша „4-та безплатна обиколка около Слънцето“ -  „По-лошото от прост човек е прост човек с пари!”

 

Кои са вашите учители, хора внесли стойност в живота ви ?


Това, което ще кажа звучи стряскащо, но моите учители са „мъртвите поети“. В спалнята ми са портретите на хора, от които много се възхищавам и се уча, това са : Чарли Чаплин, Майкъл Джексън, Радой Ралин, Джон Ленън и Дъглъс Адамс не на последно място. Например Майкъл Джексън завършва концертите си с песента „Man in the mirror”. За мен няма по-ясно послание от това „Ако искаш да направиш света по-добро място, погледни човека в огледалото, победи егоизма и го направи по-добър човек.”

 

Коя е „Най-голямата истина”?


Най-голямата истина, това си ТИ. Ричард Бах е показал това в цялото си творчество. Основното ядро в книгата ми „Рецепти за лично щастие и мотивация“ част 1 е, че ти си тук да учиш и да бъдеш щастлив. Това не е просто красива фраза, а има доказателства във физиологията на човек. Всяка една наша клетка има стотици, хиляди рецептори така наречените ключалки и много от тях около 70 % още от самото ни раждане до пубертета отговарят на хормони, които са ключовете в нашия организъм. Тези хормони съответсват на спокойствие, любов и щастие. Съществуват и такива отговаряще на страх и стрес, които са ни необходими за да оцеляваме. Малко хора знаят, че човек като биологичен вид има две основни функции : да се развива и да се защитава. Тези функции, не може да съществуват едновременно.

 

Ние имаме достатъчно рецептори на удоволствието и щастието, но хората се пристрастяваме към отрицателните си емоции. Тук говорим за физиология, не за психология. Всяка една клетка, за да се нахрани от протеините, витамините, въглехидратите в кръвния поток трябва първо хормонът невропептид да отключи нужния рецептор. Най-общо казано двете основни палитри чувства са страх и любов. Любов и страх това са видовете хормони. Хормоните служат да се движат из кръвния поток и да активират „ключалките“ на клетките и чак тогава в клетките може да навлизат хранителните вещества. Когато клетките са бомбандирани с много повече стресови хормони, с такива ключове съответстващи на неудовлетвореността, тогава клетката при своето делене дава команда и на мястото на рецепторите наречени „хубави ключалки“ застават негативните рецептори отговарящи за стреса. В един момент ключалките достигат до 60-80%. Много често хората казват, че не могат да се зарадват, когато им се случва нещо хубаво. Това е защото тук става въпрос за физиология, а не за психология. Както се казва каквито са ни емоциите, такива са ни хормоните.

 

Когато срещнем нов човек, в клетките ни навлизат хубави емоции и започват да се движат в кръвния поток, в нашето тяло.Проблема обаче е, че ключалките вече са сменени и не се отварят защото преобладават рецепторите за стрес в организма ни.

 

Има и добра новина. Най-лесния начин да определиш до колко си пристрастен към отрицателните емоции е да си отговориш до колко можеш да ги контролираш. Ако не можеш да контролираш емоциите си, то значи си пристрастен към тях. Нашият организъм изисква тази зависимост от нас.

 

Много често давам един детски пример, ако си кажем „Не мисля за лимон, не мисля за разрязан сочен лимон, не изтисквам лимон“. Ето в момента вече и двамата имаме слюнка. За по малко от секунда хипоталамуса сглоби нужните аминокиселини в хормони и чрез кръвния поток задействаха слюнчените жлези.

 

Имате ли собствена рецепта за лично щастие ? Бихте ли я споделил с нас?

 

Най-любимата ми рецепта за щастие я взех от Гьоте и естествено ще я споделя с вас: „Простаците/Глупаците са всички тези, които крадат времето и настроението ни едновременно. ”

 

Време е да започнем най-първо с човека в огледалото. Още сега, в момента, в който четете това интервю спрете за малко и отидете до огледалото, погледнете човека и си признайте колко често вие крадете времето и настроението на вашите близки. Доколко ние самите сме простаци и глупаци и доколко ги привличаме в живота си. Защото ние можем да лъжем себе си, но не можем постоянно да го правим.

 

„Закона за привличането“ не е нещо ново измислено, той казва „Каквото си прилича, сe привлича.!“ Българския народ си го е казал прекрасно : „Сееш ветрове, жънеш бури.” или „Кажи ми какви са ти приятелите, за да ти кажа какъв си.”

 

Това, с което мога да се похваля напоследък е, че все по-рядко привличам глупаци и простаци в обкръжението си, което ме навежда на мисълта, че аз не съм такъв. Преди години не можех да се гордея с това. Спомням си, че съм затъвал в локви от негативизъм. В един момент си дадох сметка, че съм на ръба на лицемерието и много пъти аз самият губя времето и настроението на своите близки. Когато започнах да се вглеждам в себе си и да побеждавам личния си егоизъм, тогава усетих, че живота ми се променя и става по-добър от преди.

 

Хората имаме една единствена отговорност и дело, това да преборим своите демони, своята алчност и егоизъм, своето тесногръдие и еснафщина. Ако само се ПО-STAR-АЕМ, правя алюзия с изписването на думата, то ние рано или късно ще се превърнем в звезди. Така че, постарайте се, дайте всичко най-добро от себе си, всички ние сме звезди.

 

Каква е вашата позиция по отношение на ситуацията в България в момента?

 

Всяко нещо си е на мястото в нашия малък свят тук в България. За да са такива политиците и олигарсите ни, такива са малките Андрешковци и правнуците на Бай Ганьо. Каквото си прилича, се привлича. Повече от 13 години работя като стандартен когнитивно-поведенчески терапевт. Почти всяка седмица съм в различен град във връзка с моите семинари, форуми, събития или други участия и наблюдавам българите. Завистта и злобата между хората на този етап натежават повече. Слагам завистта на първо място при българина като бич, с който се самобичуваме Точно по тази причина при нас се шири пошлостта - визирам телевизията, парламента и дори истинската власт, така наречените олигарси. Ако започнем да се вглеждаме в себе си и да осъзнаваме до колко губим времето и настроението на собствените си близки, до колко можем да се справим със своята завист. Ако истински започнем да благодарим на околните или да им се възхищаваме от сърце, да кажем поне едно „Браво!“ или „Честито!“ това ще ни предпазва от тесногръдие и лошотия. Според мен е време да се вдигнат вибрациите на тази планета и в собствената ни страна.

 

Вие сте публична личност и можете да повлияете на много хора. Какво сте готов да направите и каква цена сте готов да платите за едно по-различно и по-светло бъдеще?


 

Аз не съм спирал да бъда модел на подражание. Създал съм седем книги и съм участвал в стотици предавания с идеи/рецепти/решения за реално приложение на силата на мисълта, положителното и позитивното мислене (положителното и позитивното мислене са две различни неща). Аз споделям чувството си за хумор и съм антиконспиративен автор, както се казва създател съм на антиконспиративна публицистика.

 

Изглежда, че имате много динамично ежедневие – медийни срещи, представяния на книги, семинари, каква е вашата цел, каква е вашата мисия, какво ви мотивира да сте толкова активна личност?


Искам или не искам аз занимавам хората със себе си постоянно. Това е моята дхарма/дарба, този термин го има в древно индийско учение, има го в будизма и в индуизма. Закона за Дхармата гласи че : „Всеки човек е божий инструмент и има няколко дарби, които се развиват през годините, някои в по-голяма степен, други не толкова“. Няма човек без дарби и таланти. Например, ти имаш своя уникална дарба, но ако не я използваш ти трупаш отрицателна карма. Казано на по-груб език „Ти може да си много талантлив адвокат, но ще бъдеш много по-щастлив ако си квартален музикант“.

 

Аз съм завършил техникум по вътрешна архитектура и имам диплома за „Дизайн на корпусни мебели“ и моята баба навремето казваше „С тези две леви ръце бабо, какво ще правиш. Добре, че си на уста нагласен“. Така, че моята дарба е да съм „на уста нагласен“.

 

Дхармата, която открих и в момента прилагам с пълната си страст е това да обучавам хората на сценично майсторство. Аз съм много благодарен на д-р Лозанов, създаделя на сугестопедията, на д-р Мел Гил, който в „Ню Йоркски институт по Мастертрейнърство” направо ме изтреля в космоса.

 

Джоузеф Кембъл преди повече от два века е казал следната сентенция, перифразирам: „Когато човек първо разбере какво наистина иска и с цялата си страст тръгне към него, то той ще излезе на един широк път, по който ще се вдигат бариери и много хора ще отварят сърцата си за него.“

 

В един миг аз разбрах какво наистина искам и какво ме прави щастлив, а то е да споделям, да търся истината, да я намирам и да бъда неин преносител. В началото преди повече от 5 години, не се притеснявах да се представям със своето име, когато започнах да говоря по теми като теории и факти на конспирацията, защото много хора се прикриват зад „ник неймове“, зад фалшиви профили и картинки. Постъпих по този начин, за да дам личен пример, да говоря с открито лице и да дам човешко лице на всички тези откачени конспирации, които трябва да бъдат разграничени от реалните безспорни факти на конспирацията. Конспирацията е придобила един хумористичен, един смехотворен ефект чрез Холивуд, чрез градската култура и градските легенди, а съвременния човек е толкова оглупен и лишен от свободно време.


Най-щастлив ме прави сцената. Канен съм да бъда водещ на различни събития и разбрах, че на сърце са ми тренингите, които правя за сценичен успех. Всичко сега е на един „клик“ растояние. Хората са много информирани. Сега лектори да искаш в България. Това, към което се стремя е да обучавам тези лектори да са по-добри в това, което правят. Самият аз съм натрупал самочувствие на добър презентатор, от стотиците семинари, в които съм участвал. Аз превръщам събитията, на които се появявам буквално в един спектакъл. Приятел съм и съм се учил от комици като Братя Мангасарян, от Камен Донев, Китодар Тодоров, от Август Попов, с които сме неразделни, Влади Въргала и много други.

 

Моята дхарма е да съм на сцена. Колкото и самочувствено да звучи претендирам, че правя нов учебник по сценично майсторство. Много хора ще се съгласят с мен, че един от най-големите страхове е излизането и говоренето пред публика.

 

Каква е разликата между положителното и позитивното мислене?

 

Положителното мислене си е само положително, докато позитивното мислене включва и положителното, и отрицателното. Много хора по света разбраха погрешно „Закона за привличането“ и принципът на положителното мислене. Точно преди една година един куп психолози се надигна срещу влиянието на положителното мислене върху хората. Но за кои хора става въпрос? За глупавите хора, разбира се. Преди четири години казах, че аз бях един от първите хора, тръгнал да изправя кривите краставици. Целия проблем на грешно разбраното послание идва най-вече от пристрастеността на хората към отрицателните емоции. За тях е по-лесно с един тънък слой от позитивизъм да покрият фекалната маса от негативизъм, който имат. Те ходят на семинари, четат книги за самопомощ, но защо продължават да толерират интриганти и дори те са интриганти. Е тогава „Закона за привличането“ не действа ли? Той си действа защото има такава сила. Каквото толерираш, това и привличаш.

 

„Ама аз съм добър човек“. Като си добър човек, тогава защо не защити приятеля си, който обкръжението ти досега оплюва. После не се учудвай защо хората плюят по тебе!

 

В моя кабинет са влизали хора буквално пред психични разтройства. Те цяла година били визуализирали как ще бъдат например, „Мистър Олимпия“ или мултимилионери и „Ето Еленко аз всеки ден по 2 часа медитирах и визуализирах. Филма „Тайната“ според мен това са глупости и измишльотини“. Аз питам това изказване от разумен човек, от интелектуалец ли е направено? Думата „интелектуалец“ идва от думата „интелект“, а думата „интелигентност“ идва от глагола „inteligent“, което означава да изследваш, да търсиш и да прекараш нещата през твоята парадигма за живота. Но ако ти не можеш да контролираш отрицателните си емоции, ако реагираш по един и същи тесногръден и еснафски начин, сякаш си програмиран, то ти продължаваш да бъдеш същия негативен човек.

 

Има една основна конспирация, която се опитах да пресъздам в първите си предавания и книги. Основната конспирация на света от памтивек и до днес е между пичове и лайнари. Тя е във всяка една област, на различните нива. Проблемът е, че много от лайнарите са с маски на пичове, те са с половинките на пичове, карат колите на пичове. Ако сме толерантни към тези „каналните“ ние също не сме пичове.

 

Какво предстои пред вас през 2014 година?


Тя няма да е много различна от 2013 година. Точно както разликата между края на 6 клас и началото на 7 клас е почти нищожна. Но лятна ваканция ще има само за отличници. През 2013 година, приемах прекалено лично неща, които си бях обещал да не приемам. Не направих най-доброто, на което бях способен. Обещавам си по-добра лятна ваканция догодина. За невзетите изпити съм си виновен само аз. Има една сентенция „Когато разбереш всичко на този свят ти дърпат шалтера“ затова аз на този етап знам необходимото и не бързам за достатъчното.

 

За финал имаме традиция гостът да остави някакво послание. Какво е вашето?

 

Ще завърша с един афоризъм от книгата си „2-ра безплатна обиколка  около Слънцето“: Ключът на успеха е да махнеш от ключодържателя, ключовете на неуспеха.

 

С Еленко Ангелов може да се свържете по следните начини:

1. Чрез сайта :  www.thespiritofoknele.org

2. Чрез профила в Facebook;

3. Чрез имейл адрес : Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. ;

4. Чрез GSM : 0876251075;

 

Последна редакция Вторник, 24 Декември 2013 21:59
Marina Lyutova

Последни статии от Marina Lyutova

Сродни статии (по етикет)

Обратно горе