Сряда, 10 Април 2013 09:23
Оценете статията
(1 Оценка)

Дълговете 2 - продължението.

Здравейте, приятели. Сега ще продължим темата за справянето с личната ни задлъжнялост в живота . Колкото повече дългове премахнем, толкова по-близо ще се преместим до финансовата независимост. В предишната статия "Дълговете - нашите „източници” на финансови средства." повдигнахме въпроса за дълговете, а сега ще доразвием тази тема.


Започнахме да говорим за пет неща, които можем да възпитаме в себе си, които да ни укажат подкрепа в борбата с дълговете ни. Споделих с вас две от тях и сега е момента да допиша другите три инструмента:

 

3.    Потърсете помощ.


Когато сте болни, можете да отидете на лекар. Ако искате да станете добри в някакъв спорт, можете да си наемете треньор.

Аналогично, когато имате дългове, трябва да потърсите помощ. В зависимост от размера на дълга, който имате, вие ще трябва да търсите различни видове помощ. Ако имате 1 000 лв. до 3 000 лв. дълг по кредитна карта, може просто да нуждаете от приятел, който да ви помогне да пресметнете размера на месечните си разходи. Ако обаче имате сериозни дългове например на стойност 50 000 лв., може да се наложи да потърсите помощта на финансов консултант. Не позволявайте на гордостта ви да ви съветва, когато сте в затруднено финансово положение. Всеки човек се нуждае от подкрепа понякога, а мъдрите хора получават помощ, когато се нуждаят от нея.

Ако имате дълг и се нуждаете от съвет, за това как да се справите с него, потърсете помощ. Вашето бъдеще зависи от това.

 

4.    Поемете контрол.


Помислете за вашата лична концепция за трупане на дългове. Обмислете какви конкретни действия  предприемате, за да трупате задължения.
Например, когато имате голямо желание да си купите нещо, но не разполагате със средства, за да го платите. Случва ли ви се да си казвате: ”Аз нямам пари за това, но го искам толкова много, че не мога да чакам повече, без да го притежавам.”

Всичко се свежда до въпроса за контрола. Можете ли да контролирате желанията си? Ще поемете ли отговорност за действията си и ще вземете ли решение да не трупате повече безсмислени дългове, които застрашават все повече вашето финансово бъдеще?

 

5. Направете си план.


За да се измъкнете от дълговете, имате нужда от план. Той трябва да бъде прост, ефективен, работещ и съобразени с вашия индивидуален живот. Има някои основни правила, които можете да следвате, но всеки човек има различни доходи и различни дългове в различните етапи от живота си.

Например семейство на възраст около 50 години, което има на месечен доход от 2 000 лв. с 1 000 лв. дългове, ще има различен план от един млад мъж на 25 г., който има доход от 1500 лв. месечно и общо  1 300 лв. дългове.

Ключът е да имате план. Важното е вашият план да включва подробни стратегии за разходи, доходи, спестяване, инвестиране и др. Ще поговорим по тези теми в някоя от следващите статии.


Ето няколко идеи за създаване на план за премахване на дълговете:

1. Записвайте всяко нещо, за което харчите пари.
Съхранявайте вашата книга, дневник, салфетка, бележник или каквото работи за вас, но пишете всички разходи, което правите. Това е много важно. Вашият дневник създава осведоменост, която ви принуждава да премисляте всяко решение за харчене на пари и ви помага да водите отчет на разходите си.

2. Определете колко пари ще можете да заделяте за покриване на дълга си всеки месец и ги използвайте за погасяване на най-високо лихвените си задължения.


 

Финансово сигурното бъдеще може да бъде нещо изумително. То може да ви осигури живота на вашите мечти. Част от наследството, което можете да оставите зад себе си, е финансова независимост, но имайте предвид, че това ще включва вземането на някои трудни решения и подготвяне на добре обмислени стратегии, за да сте наясно със себи си, какво точно искате от живота.

Едно от първите неща, които трябва да направите по пътя към финансова свобода, е да изплатите дълговете си. По този въпрос няма две мнения. Ако в момента нямате  дългове, това е фантастично, поздравявам ви искрено. Все още можете да постигнете каквото искате, но само ако поемете ангажимент да промените приоритетите си.

Когато сме без дългове, ние сме свободни. Ние не дължим нищо на никого. Какво вълнуващо чувство! Когато нямаме дълг, можем да спим спокойно и да се чувстваме по-добре, така сме душевно и емоционално освободени от тревогите, не е ли така? Предимствата на финансовата свобода и живота без дългове са безбройни!

Липсата на дългове е добре за вас, за вашия бизнес, за отношенията ви и за психическото ви състояние! Така че вземете бъдещето в ръцете си и се освободете от дълговете си.

Въпроси за размисъл:

Въпрос 1: Колко дългове имате в момента?
Въпрос 2: Каква е вашата настройка по отношение на дълговете?
Въпрос 3: Какво ви провокира да се замислите за дълговете си?
Въпрос 4: Какво са ви научили вашите родителите за дълговете? Какво мислят вашите приятели и бизнес партньори за дълговете?
Въпрос 5: Мислите ли, че имате нужда от помощ по отношение на справянето с дълговете си? Защо или защо не?
Въпрос 6: Бихте ли казали, че държите финансовото си състояние под контрол? Защо или защо не?
Въпрос 7: Имате ли план за вашето финансово бъдеще? Имате ли план как да се измъкнете от дълговете си, ако имате дългове, разбира се? Прилежно ли следвате този план?

Стъпки за действие:

1. Направете финансов анализ и разберете какво е вашето текущо финансово състояние. Опишете дълговете си, спестяванията си, доходите и разходите си.
2. Ако имате дългове, поговорете с доверен човек и го помолете да ви държи отговорни в това отношение.
3. Уговорете си среща с финансов съветник. Това може да бъде среща с вашия счетоводител или кредитен съветник, който и да е от тях, и започнете да боравите отговорно с вашите финанси.
4. Разработете си финансов план. Ако имате дълг, направете си стратегия как да се справите с него.

Последна редакция Сряда, 10 Април 2013 09:41
Marina Lyutova

Последни статии от Marina Lyutova

Сродни статии (по етикет)

Обратно горе