Петък, 08 Март 2013 10:55
Оценете статията
(2 оценки)

Здрав дух, здравословен живот.

НАПРАВО СИ ЖЕСТОКА


Не готвиш, не подреждаш, не переш –
не ми е нужна тиха домакиня!
Надявам се за днес да избереш
онази рокля във небесно синьо,
обувките на белите цветя
и сребърните гривни от Мароко…
Сложи червило. Идва пролетта.
Прекрасна си! Направо си жестока!
Аз искам да се перча като лъв
със своята излъскана лъвица!
За другите мъже да бъдеш стръв,
но да си само моя!

Хубавица!

Такава те желая. Не с парцал.
Мъжете нямат нужда от слугиня.
Бъди красива! Всичко бих ти дал!
Но, моля те, не ставай домакиня!

 

Добромир Банев

 


Здравейте, прекрасни дами

Честит Осми Март.


Желая ви да преживеете днес един изумителен празник, да се наслаждавате на всяка минута прекарана с хората около вас и не на последно място, да осъзнаете безценният подарък на природата – своята женска същност.

 

 

Темата, по която съм планирала да пиша днес е здравето. Тази тема е актуална винаги, но сега през месец Март сякаш все повече започва да ни вълнува. Често срещам съвети за отслабване, за детоксикация, за суровоядство и най-вече за подобряване на външният вид. Аз обаче ще ви изненадвам и ще ви провокирам да мислите, не за физическото си здраве, а за вашето духовно здраве. Точно така, добре сте ме разбрали нека да се съсредоточим върху този изключително важен аспект от нашата личност : духът ни.

Някъде прочетох, че можем да си представим тялото си, като сфера с три слоя. Първия или най-вътрешния слой, ядрото, е нашият духовен живот. Това е най-важният аспект и ни дава основата за живеене и силата, която е необходима за всичко останало. Средата или втори слой, е душата. Това е нематериалната част от нас. Ние не можем да я докоснем, но тя е там и представлява нашата истинска същност. Последният, най-външният слой, е нашето тяло. Това е просто физическата обвивка, в която се помещават нашите душа и дух.

Като човешки същества, ние сме един от най-сложните проекти, които светът някога е виждал. Всъщност, аз вярвам, че има няколко основни аспекта на всеки човек, всички неразривно свързани един с друг. Те са нашето тяло и физическата природа, нашият ум, нашите емоции и социална принадлежност и естествено нашия дух.


Според Джим Рон, известен психолог и фасилитатор наградата, която ще получим водейки здравословен духовен живот е огромна, в пъти над усилията, които сме вложили.

Давам си сметка, че напоследък от всякъде ни залива информация за това кои са най-важните неща от живота и ние харчим средства и време за да работим върху тях. Но в крайна сметка, всичко в този живот преминава и се променя, единственото което ни остава на края е нашата душа, нашия духовен живот.

Нашият физически живот продължава определено време, телата ни се износват, но нашия духовен живот е вечен - той трае вечно (или поне така се говори ). Точно тези мисли за преходността на живота ми подсказват, че нашето духовно здраве би следвало да бъде наша ключова цел.

Воденето на здравословен духовен живот може да ни възнагради по много начини Когато ние развиваме духа си и когато го оставим да повлияе на останалата част от живота ни, ние получаваме огромни ползи: мир, радост, перспектива, цялостност, по-добри отношения, висши цели, значимост, вълнение и страст за цял живот, надежда за по-добро бъдеще, емоционална стабилност, интелектуално любопитство и по-добро разбиране на значението на всичко, което е около нас.

Подобряването на връзката с духът ни води до подобряване на всеки друг аспект на личността ни и създава здрава основа, върху която да строим животът, който наистина желаем.

Здравословният духовен живот се развива чрез дисциплина, както всички неща, които са важни за нас. Точно както ние трябва да отидем в фитнес залата и да се упражняваме редовно, за да придобием стегнато и здраво физическо тяло, точно така е важно да се свързваме със себе си и с духа си през определено време. Това ще ни дари с уникална душевна сила и спокойствие до края на живота ни.


Ето няколко прости начини, с помощта, на които можем да започнем да работим върху постигането на по-богат и по-осъзнат духовен живот:1. Направете го ваша основна цел.
Насочете вашият фокус към засилване на връзката с духът ви и постоянствайте точно така, както бихте го направили към всяка друга нещо в живота си, което силно желаете да се реализира!

2. Отделете време, за да останете сам и да поработите върху вашата духовност.
Важно е да се посветим изцяло на нещата от живота ни, които си струва да бъдат постигнати. В стремежа си към духовно здраве, бъдете сигурни, че осигурявате на себе си необходимото време, да се развие този вътрешен живот. Сложете го във вашия лист с приоритети и се уверете, че му отделяте времето, което то заслужава.

3. Прочетете малко повече за духовния живот.
Има много полезни книги и материали, които ще ви позволяват да израствате духовно. Възползвайте се от тях и ги четете по време на вашия път към постигането на духовно здраве. Много често получавам една и съща препоръка да започна е Библията. Вие ще прецените сами за себе си, до колко е ценен този съвет, но не пропускайте да си помислите дали не бихте намерили нещо полезно ако наистина прочетете тази безценна и запазена от векове книга.

4. Някои хора обичат да слушат музика, която ги сближава със самите тях.
Музиката има силата да раздвижи нашата дух по начини, по които повечето неща не постигат успех. Съветвам ви да прекарвате време в слушане на музика, която ще насърчи вашия дух. Много класически музикални произведения отговарят на този критерий и има толкова много велики музиканти, които ни помагат да се съсредоточим върху вътрешния духовен живот чрез създадената от тях музика.

5.Общувайте с хора, които подобряват духовният си свят.
Вярвам, че по пътя на постигане на по-пълноценен духовен живот е важно да бъдем придружавани от хора с подобни интереси ( и не само по отношение на духовният живот). Имаме нужда други да ни окуражават. Важно е да се учим от другите и да им даваме възможност те да се учат от нас, да бъдем заедно в процеса на духовно просветление.

Следвайте съветите по-горе редовно и бъдете последователни. Отделете време и бъдете дисциплинирани, защото с течение на времето, ако инвестирате в духовния си живот вътрешната ви същността ще укрепне по начин, които дори и не можете да си представите.

 

 

Сега ви предлагам да отделите няколко минути да си отговорите на няколко въпроса, които да ви помогнат да помислите по-задълбочено за самите вас.

 

Въпроси за размисъл:


Въпрос 1: Къде бихте се чувствали духовни? Бихте ли казали, че се намирате на място, на което се чувствате духовно здрави? Защо? Ако НЕ защо НЕ?

Въпрос 2: Колко вярвате, че е важен духовният ви живот? В какви ситуации бихте казали, че вашият живот отразява вашия отговор?

Въпрос 3: Какви са основните ползи, които сте виждали от здравословен духовен живот?

Въпрос 4: В какви случаи бихте казали, че вашето духовно развитие може да бъде основа за развитие на останалите аспекти на личността ви?

Въпрос 5: Какви са най-големите духовни уроци, които сте научили и как те ви повлияха?

Насоки за действие :


1. Отделете известно време тази седмица, за да поддържате вашето духовното здраве. Поставете си го за цел, която е важна за вас.

2. Набавете си информация докато преследвате вашия духовен живот. Може да се посъветвате с някой духовен учител или да прочетете интересна книга по темата.

3. Потърсете си музика, която ще позволи на вашия дух да се раздвижи. Пускайте си я през тази седмица, докато пътувате за работа, след работния ден или когато прецените, че ви е комфортно.

4. Обединете усилията си с други хора, които могат да имат подобни духовни ценности или интереси. Помислите за развитието на вашия духовен живот заедно, като и се насърчавайте един на друг.

До тук от мен по темата. Надявам се да съм ви провокирала по някакъв начин да помислите за вътрешното ви АЗ. Желая ви едно изпълнено с вълнение и емоции пътуване към самите ВАС.


Последна редакция Петък, 08 Март 2013 12:36
Marina Lyutova

Последни статии от Marina Lyutova

Сродни статии (по етикет)

Обратно горе