Понеделник, 28 Януари 2013 09:45
Оценете статията
(2 оценки)

Полезни идеи за събуждане по-рано сутрин - част втора.


Здравейте, приятели.


Днес предстои да публикувам и продължението  на статията ми “ Интересни и полезни идеи за събуждане по-рано сутрин ”. В нея ще ви дам няколко съвета, за това как да оползотворите времето си сутрин и как да не се чувствате уморени, след ставането си. Надявам се да сте научили полезни неща, все пак това е най-ценното за мен.


Какво да направя, когато стана сутрин?


Първо, нека уточним нещата, с които НЕ ви препоръчвам да се захващате, през новопридобитото си време сутрин:

 

- не си проверявайте имейла;

- не влизайте в фейсбук;

- не чистете дома си;

- .............................;

Съветвам Ви да не губите това извоювано свободно време, като правите нещата, с които винаги се занимавате.

Ето някои неща, които можете да опитате:

 

1. Изпийте чаша вода.
Има голяма вероятност да сте дехидратирани ако не сте пили дори глътка вода през ноща. Изпийте една пълна чаша вода, ако можете. Това ще ви накара да се почувствате по-будни.

2. Медитирайте.
Дори и само за 3 минути. Това е чудесен начин да започнете деня си - не правете нищо, просто постойте на едно място и се опитайте да успокоите ума си.

3. Създавайте.
Упражнете креативността и творческото си мислене. Създайте нещо, което ви доставя удоволствие. Например аз напоследък се интересувам от техниката “мисловни карти” и се упражнявам с нея.

4. Спортувайте.

Отидете на разходка или потичайте. Можете да си направите няколко кратки тонизиращи за тялото ви упражнения, дори само за 10 минути.

Заспивайте навреме


Трудно ще успеете да се събудите по-рано, без да заспите навреме.  Вашето тяло се нуждае от определено време, през което да е в пълен покой тоест да заспи в дълбок сън. Ако се претоварвате и не си лягате вечер по-рано, в крайна сметка ще се преуморите. Подбрах за вас няколко съвета как да си легнете в нормален за вас час:1. Определете си час за лягане.
Поставете си час за заспиване например 7-8 часа, преди да времето, в което искате да се събудите. Така че, ако желаете да станете в 6 сутринта, вечер бъдете в леглото между 9:30 - 23:00 часа. Къде сте в този период от време зависи от това, от колко сън имате нужда. Повечето хора се нуждаят от около 7-8 часа сън нощем, въпреки че има много изключения.

2. Създайте си ритуал преди лягане.
Аз много обичам да се любувам на спящият си син и така в последствие съня ми е много спокоен. Друг ритуал, който си създадох наскоро е да измия зъбите си и да ги почистя старателно с конец. Накрая прочитам няколко страници от интересна за мен книга за около 10-15 минути и заспивам сладко.

3. Без компютър в леглото.
Това включва без лаптопи, таблети и мобилни телефони. Единствено може би е допустимо да вземем със себе си някой четец за електронни книги, ако за вас четенето преди сън  е ценност.

4. Без упражнения точно преди сън.
Спортуването помага на тялото ви да се отпусне и разтовари. По този начин ще спите по-добре.

Важно е обаче да споделя с вас, своя личен опит. Не  ви препоръчвам да се упражнявате един час или по-малко преди лягане, тъй като вашето тяло се нуждае от определен период след тренировка за да се подготви за сън. Това е минимум един час.

5. Метод за бързо заспиване.
Опитайте този метод, ако имате проблеми със съня: затворете очи, настанете се удобно и визуализирайте какво ви се е случило през деня. Направете си вечерен обзор на изминалият ден, понякога може дори да не стигнете, до средата на деня...

Често срещани проблеми


 

Сега ще ви споделя някои от най-често срещаните проблеми, които срещнах или които ми бяха споделени от мои познати, по отношение на ставането по-рано сутрин:1. Голяма умора още със ставането сутрин.
Ако се събудите по-рано и просто не можете да се движите от умора спокойно, това е нормално състояние. Моето решение е да изпия чаша студена вода, да се пораздвижа малко у дома и накрая да изпия една чаша горещо кафе със мляко или топъл зелен чай с мед.

 

Понякога ако наистина се чувствам уморена и ако имам реална възможност, може да подремна следобед.


Умората сутрин може да бъде знак за вас, че ставате прекалено рано. Уверете се, че се събуждате само няколко минути по-рано от преди и не променяйте часа на ставане в продължение на няколко дни, докато не се приспособите към това ново време за събуждане.2. Ограничаване на времето, което прекарваме с нашите партньори или близки хора:

Ако сте свикнали да прекарате вечерта с вашите близки, то заспиването ви по-рано може да означава, че ще ги лишите от това време заедно. В тази ситуация мога да ви предложа няколко идеи:


- Първата от тях е да предложите на вашият специален човек, например в моя случай моят партньор, ако желае да става заедно с вас по-рано сутрин. Така можете да медитирате или да се упражнявате заедно, а може просто да изпиете по една чаша кафе сутрин. Този споделен миг може да бъде наистина специален за вас.

 

- Второ променете времето, през което сте заедно. Например намерете свободно време през деня (ако е възможно) или най-малко в началото на вечерта и през почивните дни. Може да решите, че времето прекарано заедно е твърде важно и да спрете да ставате рано или да се събуждате само няколко минути по-рано (например 30 минути).3. Вие не си падате по ставането рано сутрин.
Някои хора обмислят да стават по-рано, но просто никога не опитват - или са станали един или два часа по-рано наведнъж и са се почувствали адски уморени, по тази причина са намразили идеята на момента. Това не означава, че не сте човек, които не може да става рано, а просто сте се опитали да се научите веднага и насила.

 

Ето защо методът за постепенно научаване е толкова важен!


Все пак съм съгласна, че някои хора просто са по-продуктивни вечер. Това за мен са така наречените “късни птици” ( имам доста подобни приятели ), които сутрин предпочитат да поспят.

 

 

Аз просто споделям с вас това, което работи при мен. Сутрин е тихо и спокойно, тъй като светът не е започнал да се събужда. Това е идеалното време за медитация, за целеполагане, за леко и тонизиращо спортуване или за четене. Овладейте този безценен навик и се насладете на мига!


Matermind Bulgaria ви препоръчва да прочетете:

Статията - "Интересни и полезни идеи за събуждане по-рано сутрин"

Последна редакция Понеделник, 28 Януари 2013 10:18
Marina Lyutova

Последни статии от Marina Lyutova

Сродни статии (по етикет)

Обратно горе