Понеделник, 28 Януари 2013 09:24
Оценете статията
(5 оценки)

Интересни и полезни идеи за събуждане по-рано сутрин.


Здравейте Мастърмайндчета,

Наскоро ми хрумна идея да напиша една много интересна статия. След старателно проучване по въпроса в моята база данни и в интернет пространството създадох един чудесен материал. Трудно сдържам нетърпението си да споделя с вас крайният резултат.

Наслаждавайте се!!!


От както станах майка установих, че събуждане рано сутрин се е превърнало в едно от любимите ми неща напоследък. Сутрин е тихо и спокойно, тъй като светът още не е започнал да се оживява.Точно това е идеалното време за медитация, за писане, за лека тонизираща гимнастика или за четене на любима книга. Повярвайте ми това време се превърна в безценен подарък, в моите мигове за мен самата.

Ранното събуждане може да ви даде един или няколко часа допълнително време, за фокусиране и творчество. Макар, че можете да направите тези неща по-късно през деня, повечето от Вас не го правят (с някои изключения, разбира се).

Искам да споделя с вас няколко интересни идеи как бихте могли с радост да  промените часа си за ставане.

 

Методи за постепенно научаване.

 

Най-добрият метод за промяна на часа, в който се събуждаме е като случваме това постепенно. В самото начало можете да започнете да ставате 10-15 минути по-рано за няколко дни, докато свикнете. Ако обикновено часовника ви звъни в 8 часа сутринта, не го променяйте за 6 часа, а опитайте да станете първо в 07:45 ч.


Това може да изглежда твърде бавно за повечето хора и вие сте свободни да пренебрегнете този съвет. Въпреки това, моят опит досега показа, че най-приятна и дълготрайна промяна в графика ми за събуждане става бавно и постепенно. Резките промени като ставане един час по-рано или отделянето на време преди заспиване, за мен е предизвикателство и не винаги успявам да го спазвам.

Нека ви дам простичък пример.


Ако се събудите 1-2 часа по-рано днес, след това може да ви бъде малко дискомфортно и няма да успеете да се насладите на свободното си време. На следващия ден ще усещате голям дефицит на сън и тогава ще ви бъде още по-трудно да спазите плана си за събуждане (ако въобще сте в състояние да го осъществите 2 дни подред). През Ден 3 ще вложите още повече усилия. В крайна сметка вие ще продължите да упорствате (това ще ви отнеме най-малко една седмица на страдание) или ще се откажете и ще започнете да спите дори до по-късно.

Навиците на спане се променят доста трудно. Точно поради тази причина метода за постепенно научаване, дава смайващи резултати. Можете да опитате да го приложите и върху други свои навици – на хранене, за спортуване и за някои по-простички навици.

Три начина  да ставаме по-рано сутрин

 

Настройте вашата аларма да ви събуди 10-15 минути по-рано от нормалното и може би през първите няколко дни ще имате успех. След това опитайте с още 10-15 минути и скоро ще се събуждате 30-45 минути  преди обичайното време за ставане, но сега ще имате склонност да пренебрегнете алармата и да оставате в леглото (понякога будни).Как да се преборите със себе си сутрин ?1. Въодушевете се.
В нощта преди плануваното събуждане помислете си за нещо, което бихте искали да направите на сутринта, което силно ви вълнува. Това може да бъде нещо, което искате да прочетете или да упражните, да медитирате или просто да се порадвате на изгрева.
На сутринта, след събуждане си припомнете за вълнуващото нещо и това ще ви мотивира да станете.

2. Скочете от леглото.
Да, добре ме разбрахте, скочете от леглото. С ентусиазъм! Станете и разтворете широко ръце сякаш искате да кажете: " Аз съм жив/а! Готов/а съм за днешният ден. Ще приема случващото се с отворени обятия и ще работя с удоволствие защото извоювах една малка победа." Ще бъдете изумени от ефекта върху настроението ви след подобен старт на деня.

3. Сложете часовника, които ви събужда на другия край на стаята.
Ако будилникът ви е в непосредствена близост до вас, има голяма вероятност да спрете алармата и да си доспите. Така, че отдалечете будилника максимално от вас, като по този начин ще се наложи да станете от леглото, за да го изключите. След това си изградете навик да отидете направо в банята, за да се измиете. По този начин вероятността да се върнете в леглото, е много по-малка. В този миг си припомнете това нещо, за което споменах в т.1, което ви въодушевява.

Следва продължение .....

 

Последна редакция Понеделник, 28 Януари 2013 09:42
Marina Lyutova

Последни статии от Marina Lyutova

Сродни статии (по етикет)

Обратно горе