Четвъртък, 26 Април 2012 14:14
Оценете статията
(5 оценки)

9 вечни урока по лидерсвто на Сирус Велики Ново

 

Забравете модерните книги за лидерство. Най-голямата книга за бизнеса и лидерството е написана още през 4 век от един грък, а в нея се разказва за персийски цар. Да, точно така! :)

Предистория: Сирус Велики е човека, който историците наричат ​​"най-симпатичния завоевател", както и първият цар, който основава "империя базирана на щедрост", вместо на насилие и тирания. Мислете за Сирус, като абсолютната антитеза на идеалния "Владетелят" на Макиавели. Авторът на книгата е Ксенофан, ученик на Сократ.

Книгата е истинска класика в изкуството на лидерството и отговорноста. Адаптирана от отличния превод на Лари Хендрик, ви представям деветте вечни уроки по лидерство от книгата "Сирус Велики" на Ксенофан:

 

Бъдете самоуверени

"Никога не се бавете в подсигуряване на запасите. Винаги ще договаряте по-добри условия от вашите съюзници, ако може да подсигурите първо собствените си ресурси ... Дайте им всичко, от което се нуждаят и вашите войници ще ви следват до края на света. "

 

Бъдете щедри

"Успехът винаги изисква по-голяма щедрост, макар че повечето хора, изгубени в тъмнината на собствените си его, го третират като повод за по-голяма алчност. Събирането на заслугите и наградите не крайната цел, а само средство за изграждане на империя. Богатството ще бъде от много малка полза за вас в този момент, но пък е страхотно средство за спечелване на нови приятели. "

 

Бъдете кратки

"Да бъдете кратки е душата на командването. Твърде многото приказки предполагат отчаяние от страна на лидера. Говорете малко, решително и конкретно, описвайте желанията си с толкова елементарна и естествената логика, че никой да не може да възрази или да реши нещо друго. След това продължете. "

 

Да бъде доброжелателен

"Винаги, когато можете действайте, като освободител. Свобода, достойнство, богатство, тези три неща заедно представляват най-голямото щастие на човечеството. Ако осигурите достатъчно и от трите на вашите хора, тяхната любов към вас никога няма да умре. "

 

Контролирайте

[След, като накажете някои разбунтувал се командир] "Тук отново бихте могли да затвърдите правилата, важно е да се знае че във вашата армия, дисциплината винаги бива възнаградена."

 

Бъдете забавни

"Когато станах богат, аз осъзнах, че няма доброта между хората, която да е по-естествена от споделянето на вода и храна, особено храна и вода придобита след постигнати успехи и битки, заедно. Съответно, действам така, че от моите запаси да давам всеки ден на много, и нека всички с които сядам на една маса да получат същото като мен. А след като приключим с моите гости, изпращам всяка допълнителна храна, на отсъстващите приятели, в знак на уважение. "

 

Бъдете верни

[Когато го попитали как планира да се облече за празника] "Само ако моите приятели са облечени добре и се справят, бих обърнал внимание, какви дрехи ще нося аз."

 

Бъдете пример

"В моя опит, мъжете, които са водени от щастие базирано на скромност и доброта са по-трудни за намиране от тези, които се справят с трудностите с кураж."

 

Има причина, Сайръс да намери лесно последоветели и почитатели във времето си, както и през вековете. От Томас Джеферсън и Бенджамин Франклин, Юлий Цезар и Александър (и да, дори Макиавели), доста велики мъже споделят, че са чели неговия вдъхновяващ пример и го използват в преследването на собствените си цели.

Не изглеждат лоша компания по четиво, а?

 

Превод и адаптация: Борис Колев
Автор: Райън Холидей

Последна редакция Сряда, 02 Май 2012 18:34
Борис Колев

Борис Колев

Борис Колев е един от най-успешните млади преприемачи в България. Борис е един от основателите на Мастърмайнд България и е председател на Борда на Директорите. В момента...

Интернет страница: www.boriskolev.com

Последни статии от Борис Колев

Сродни статии (по етикет)

Обратно горе