Събота, 14 Май 2011 12:18
Оценете статията
(3 оценки)

Силните фрази: Силата на думите и цената на мълчанието

 

Силните фрази - Какво ги прави толкова ефективни? Как се изразявате в трудни ситуации? Преминавате ли от мълчание към агресивност? Ползвате ли погрешни думи в неподходящо време?


Силните фрази ни помагат да бъдем много ясни без да повдигаме тон. Силните фрази водят до постигането на резултата който искате, да казвате истината ясно и по уважителен начин, без да е необходимо да ставате злонамерени и неучтиви. Силните фрази ви помагат да разрешите проблемите изразявайки се ясно и директно, без сърказъм и атака за да предадете посланието си.

 

Каква е цената на мълчанието? Мълчанието е златно когато е нужно, но може да бъде убийствено в други ситуации. Например, мълчанието не е златно когато трябва да покажете че ви е грижа. Ако някой направи нещо добро, кажете му, че го оценявате. Ако преминете от мълчание към бруталност може да изразите нещата по начин който няма да предаде посланието което искате. Ако избухнете след дълго премълчаване това няма да оправи нещата.

 

Баланса на силата

Как да бъдете много ясни без да повдигате тон? Случвало ли ви се е думите на другите да ви пробудят. Говорейки истината ясно и по уважителен начин вие можете да постигнете това. Това са силните фрази.


Какво са силните фрази? Те са силни когато са ефективни и водят до постигането на резултат. Резултата идва когато казвате нещата ясно, казвайки какво имате в предвид и имайки в предвид това което казвате. Силните фрази са кратки.

Агресивните комуникатори ползват прекалено много думи с цел да обяснят нещата, но това не е ефективно. Прекалено многото думи разводняват посланието. Запомнете следната дефиниция:

Силните фрази са кратки, ясни, целенасочени изрази които казват това което имате в предвид и имат в предвид това което казвате, без да бъдете злонамерени и неучтиви.

Използвайте думите целенасочено към целта която искате да пстигнете. Например,  "Аз искам той да се успокои ". Но съм сигурен че ще му го кажете по начин който ще направи нещата още по-зле, понеже ще кажете много излишни неща, засегнете другия без да комуникирате ясно какво искате всъщност. Силните фрази означават това което казваш. Трябва да е ясно и директно, без сърказъм и атака за да предадете ясно посланието си.

Кои са слабите или така наречените отровни фрази? Това фрази които са деструктивни, разрушават, отслабват собствените ви думи. Те са обратното на силните фрази.   "Защо хората не взимат думите ми на сериозно  "" се пита Жанет. Тя посочва ограниченията си всеки път когато се изразява и така разводнява посланието. Тя казва,  "Не знам със сигурност, но мисля че можем да пробваме..., докато друг казва,  " Нека го направим така, ако не стане ще минам на план Б  " - това звучи убедително. Когато чуете безмислени фрази, те отслабват посланието. Те не звучат все едно вярвате в идеята си. Ако вие не вярвате в нея, как другите да я повярват. Квалификациите отслабват посланието ви. " Просто си мисля ""незнам но ""може би "... Правят посланието слабо. Не казвайте, че ще пробвате. Не ползвайте фрази които ви правят да звучите победен още преди да сте пробвали. Например димите, "ще се опитам", "мисля че може и да пробвам", те не звучат убедително, а звучи все едно не сами не го вярвате. Едно е да кажете, "не мога днес", друго е да кажете "аз ще го направя утре" - това звучи уверено.

Отровните фрази се опират на това което не можем да направим, а силните фрази на това което можем. Колко често убиваме посланието си с отровни фрази? Не искаме да чуваме какво ще опитат да направят, искаме да чуем какво ще направят. Единия казва:  "мисля че това решение е добро ", а друг  " избери другото по следните причини  " и звучи по-уверен.

Отровните фрази се концентрират на това което не искате, което не работи... Звучите като жертва.

Хората чуват неефективността в посланието. Отровнит фрази се опират на външни неща които не зависят от нас, а силните на това коеот зависи от нас и можем да направим.

Яростните отровни фрази. Сигурно сте използвали думи за да атакувате другите. Избягвайте следните неща:

· Не лепвайте епитети. Когато наричате хората с имена "ти си идиот""ти си евтин"... Избягвайте това. Кажете същото нещо без отровните епитети;

· Ползвате ли абсолюти, с думите  "винаги  ",   "никога  "... Забравете абсолютите и бъдете по-специфични и акуратни;

· Говорите ли повече за това което не искате от това което искате, за нещата които искате да избегнетое от колкото за нещата които искате да постигнете?

· Негативните отровни фрази могат да са агресивни. Ако казвате на хората какво не искате,  "Не закъснявай ", това звучи като " закъсней ". Карат те да се чувстваш порицани. Има майки които ползват негативни отровни фрази. Детето само показва красива играчка на майка си, дори да не е казало дума че иска я иска, но майката започва конфликт, като обяснява,  " няма да ти вземем тази играчка, ти имаш толкова много ".

· Хората не обичат да им се казва  "трябва да направиш това "... Звучи им заповедническо, отнемащо свободата им. Внимавайте с думите   " длъжен си ", трябва  " по-добре да се използва думата "може".

· Не ползвайте предположения"Понеже не ми се обади реших че... ", " Защо ме направи да изглеждам глупав  " звучи че нарочно го е направил...

· Обвиненията са отровни фрази. Те са неефективни. Избягвайте   "ти не слушаш "... Вместо "ти не си ясен ", кажете  "аз не разбирам ". Вземете отговорност за отговорността която носите в ситуацията и избягвайте отровни обвинения които поставят другия в отбранителна позиция. Кажете,  "Явно не съм се изразил достатъчно добре " вместо да обвините другия.

· Наблюденията също могат да звучат като обвинения. Позната сподели как често околните често чували нейните наблюдения като оплаквания и искаше да промени този навик.


Знаейки за лошия ефект на отровните фрази трябва да се самонаблюдавате за да ги локирате. Натиснете бутона за изтриване веднага щом ги откриете.


Когато спрете да ползвате думи които не работят, ще започнете да откривате силата на тези които работят. Страдате ли от недостиг на силни фрази?


Източник : http://istinski.blogspot.com/2009/04/blog-post_13.html

Последна редакция Събота, 14 Май 2011 12:43
Mastermind Team

Последни статии от Mastermind Team

Сродни статии (по етикет)

Обратно горе